Volledig scherm
© Thinkstock

Volstrekt ongevaarlijke theaterwapens mogen Twente niet in

DIEPENHEIM/OLDENZAAL- Tien Franse theaterpistolen en een jachtgeweer: komend weekend zouden ze voor spektakel zorgen bij voorstellingen in Diepenheim en Oldenzaal. Maar de wapens mochten het land niet in. Directeur Ruth Semmekrot van het organiserende festival Kunsten op Straat spreekt van doorgeslagen regelzucht. „De wereld is soms nog absurder dan het theater.”

Volgens Semmekrot zijn de wapens van de Franse theatergroep La Compagnie N°8 volstrekt ongevaarlijk. „Ze maken wel lawaai, maar schieten niet.” Alle pogingen om een invoervergunning te regelen liepen echter spaak. De Franse acteurs moeten zich nu in Twente behelpen met speelgoedpistolen van het internet. „Doodzonde, maar er zat niets anders op”, zegt Semmekrot. „In Deventer, waar de voorstelling volgende week ook te zien is, hebben ze theaterpistolen gehuurd. Per voorstelling kost dat echter 1.000 euro.”

Verzoek
Drie maanden geleden deed de organisatie een verzoek aan de politie om de wapens in te mogen voeren. „We hebben nog foto’s en heel specifieke informatie ingestuurd, maar de vergunning kwam niet. De obsessie met aanslagen is momenteel te groot.”

Semmekrot heeft met de acteurs gesproken over het gemis aan ‘echte’ wapens. „Het stuk is nogal hilarisch en absurdistisch. Juist door de speelgoedwapens te gebruiken hopen ze het absurde karakter nog eens te benadrukken.”

Voorstellingen
De voorstellingen zijn bij Kasteel Nijenhuis in Diepenheim (zaterdag, 20 uur) en landgoed De Hulst in Oldenzaal (zondag, 15 uur).

Oldenzaal e.o.