Volledig scherm
Voormalig huisarts Jacques Vermeulen krijgt in zijn woning aan de Jan Janstraat in Oldenzaal hulp van installateur Ben Kleisman die met een waterstofzuiger water uit de kelder wegzuigt. © Carlo ter Ellen

Water een serieus probleem in Noordoost-Twente

OLDENZAAL - Wateroverlast is een groot probleem dat in bijna heel Oldenzaal speelt. Dat blijkt uit de analyse van de reacties die bij deze krant zijn binnengekomen naar aanleiding van een oproep aan mensen zich te melden indien ze wateroverlast ervaren.


Het aantal meldingen dat is binnengekomen, overtreft de 200. De klachten variëren van constant water in de kruipruimten en kelders, drassige tuinen tot overlast naar aanleiding van hoosbuien. Duidelijk is wel dat het wateroverlast in de stad veel groter is dan tot nu toe was aangenomen. Volgens de mensen die belden en/of mailden is in de meeste gevallen hoog grondwater de oorzaak van de overlast. Er zijn adressen waar 24 uur per dag zeven dagen in de week de waterpomp aanstaat om ruimten onder de woning een beetje droog te houden.
Uit de analyse van adressen waar mensen wateroverlast ervaren, valt op te maken dat het probleem in heel Oldenzaal algemeen is. Ook wordt in de stad meer overlast door water ervaren dan in de gemeenten Dinkelland en Losser, waar ook meldingen zijn binnengekomen maar lang niet zo massaal als uit Oldenzaal.

Wijken

Als de adressen gerangschikt worden naar woonwijken dan valt op dat uit bijna alle wijken klachten komen, behalve uit De Thij. Op enkele meldingen na van woningen aan de rand van de wijk, is het daar behoorlijk droog, afgaande op de reacties. Ook het Oldenzaalse centrum houdt over het algemeen redelijk droge voeten.
Opvallend veel klachten kwamen er uit de ‘Muziekbuurt’ in de wijk De Graven Es. Daar ervaren soms hele blokken woningen wateroverlast door grondwater. Ook in het noordelijke deel van de Essen ervaren verhoudingsgewijs veel mensen natte voeten. Ook het ‘oude’ gedeelte van Oldenzaal heeft te maken met wateroverlast. Zoals de hoek van de Titus Brandsmastraat, Lyceumstraat en Sparstraat, maar ook de Haerstraat, Bijvankstraat en het Landreben. Vanuit de wijk Zuid-Berghuizen aan de rand van de Oldenzaalse stuwwal zijn ook veel meldingen binnen gekomen.

Waterschap

Bijzonder is dat bij de drie gemeenten én het Waterschap Vechtsstromen weinig tot geen klachten binnenkomen over wateroverlast. Blijkbaar denken veel mensen dat deze twee instanties geen hand uitsteken. Volgens een woordvoerder van het waterschap is het niet zo dat óf de gemeente óf het waterschap verantwoordelijk is bij wateroverlast. „Het is een weerbarstig probleem dat je niet kunt toeschrijven aan één instantie, zoals ook geen enkel probleem hetzelfde is. Dus één oplossing is gewoon niet te geven”, aldus Waterschap-woordvoerder René Aartsen, die er op laat volgen dat mensen zich altijd mogen melden bij het waterschap. „Ik zeg niet dat we dan een pasklare oplossing hebben, maar we proberen het wel - samen met de gemeente - te lijf te gaan.”

Wethouders

De verantwoordelijke wethouders in de drie betrokken gemeenten laten weten dat in de nabije toekomst rekening moet worden gehouden met natte kelders en kruipruimten. Dat komt door het beleid van het Waterschap Reggestromen dat een hoger grondwaterstand wil om te voorkomen dat er ’s zomers een tekort aan water ontstaat, en doordat de regenbuien steeds heftiger worden. „Wateroverlast is anno 2016 bijna niet uit te sluiten”, aldus Dinkellands wethouder Eric Kleissen.
„We geven mensen daarom algemene tips mee om wateroverlast te voorkomen”, aldus de Losserse wethouder Marcel Wildschut. Manouska Molema, wethouder in Oldenzaal, is geschrokken van het hoge aantal klachten. „Wij staan altijd open voor inwoners die klachten hebben. Zeker als dat is nadat wij ergens werkzaamheden hebben verricht en de overlast is begonnen.”

Oldenzaal e.o.

Poll

Twentse wagenbouwers maken afspraken over volume tijdens carnavalsoptochten

  • Hé, hé, het zou tijd worden, is ook niet normaal (62%)
  • Wat een betutteling, oordopjes bieden ook uitkomst (24%)
  • Maakt mij niet uit, zolang ze maar geen afspraken maken over het drankgebruik tijdens de carnaval (13%)
2032 stemmen