Volledig scherm
Een meerderheid van de Oldenzaalse raad geeft er de voorkeur aan om de vroegere huishoudschool te slopen en vervangen door 26 nieuwe stadswoningen. © Carlo ter Ellen

Weinig politieke steun voor behoud van vroegere huishoudschool Oldenzaal

OLDENZAAL - Een meerderheid van de Oldenzaalse raad lijkt in te gaan stemmen met de sloop van de voormalige huishoudschool aan de Gasthuisstraat. Op die locatie zouden dan 26 nieuwe stadswoningen gebouwd kunnen worden. Een alternatief van WBO Wonen, dat het pand graag wil ombouwen tot sociale huurappartementen, kreeg maandagavond weinig steun in het politiek forum.

Sloop van de vroegere huishoudschool heeft zeker niet de voorkeur van de huurdersvereniging Blij Wonen. Jurrie van der Geize (vice-voorzitter) brak in het politiek forum een lans voor het alternatieve plan van WBO Wonen. Een oplossing waarmee volgens Blij Wonen een waardevol stukje historie van Oldenzaal kan worden bewaard. Van der Geize: „Wij zijn niet over dit bouwplan geïnformeerd en hebben er moeite mee. Blij Wonen omarmt het WBO-plan dat ruimte en groen uitstraalt. Dames en heren van de raad, geen koopwoningen op deze plek. Kom op voor de sociale huurders in uw stad!”

Maar het pleidooi van Blij Wonen vond alleen gehoor bij D66 en in mindere mate GroenLinks. Yuri Ankoné, voorman van de lokale Democraten, vreest dat de gemeente (als grootste grondeigenaar) zich met dit voorstel mogelijk zelf in de voet schiet. Want: wie een woning koopt aan de Gasthuisstraat heeft geen interesse meer voor Oldenzaal Centraal, het bouwplan van de gemeente. Het verschil tussen het collegevoorstel (slopen en realisatie van nieuwe stadswoningen) en het WBO-plan (verbouw tot sociale huurappartementen) bedraagt ongeveer vijf ton. Een verschil waar de meeste fracties grote mkoeite mee hebben. Wethouder Alida Renkema denkt er net zo over. Een half miljoen toeleggen op het alternatieve plan is ‘onverantwoord’ en wordt mogelijk als staatssteun aangemerkt.

Oldenzaal e.o.

poll

Bibliotheken moeten ook in de kleinere kernen behouden worden

Bibliotheken moeten ook in de kleinere kernen behouden worden

  • Nee, online boeken lenen is veel makkelijker en goedkoper (0%)
  • Ja, maar dan moet het dorp daar wel zelf voor zorgen (57%)
  • De bibliotheek op school voor de jeugd is voldoende (43%)
7 stemmen