Volledig scherm
Jan Bergman (links) en Tonnie Franken in gesprek met leerling Nigel Donk. © Lars Smook

Werken en leren in Oldenzaal met diploma en vaste baan in vooruitzicht

OLDENZAAL - Een coöperatie van zeven firma's uit Oldenzaal neemt het initiatief tot de opleidingen transport en logistiek. Leerlingen combineren werk en studie met binnen twee jaar een diploma en een vaste baan.

Het feit dat de dichtstbijzijnde ROC in Almelo zit, is voor veel jonge mensen een drempel, zegt een van de initiatiefnemers, Jan Bergman, eigenaar/directeur van Beijer Transport & Logistics. "Het is heel simpel, maar met het openbaar vervoer ben je vanuit Oldenzaal zo een uur druk om naar die opleiding te komen. En dan praat ik nog niet over leerlingen die vanuit Lattrop of Noord-Deurningen moeten komen", vertelt Bergman.

Extra drempel

Hij en Tonnie Franken, die projectleider is, weten zeker dat de afstand een extra drempel opwerpt. Daar zijn ze in Rijssen en Holten ook achter gekomen. Daar is eenzelfde initiatief succesvol gebleken. Ook studenten uit deze regio hikten vooral tegen de afstand aan. Maar toen de opleiding zich in 2015 in Rijssen vestigde en de leerlingen, die afkomstig zijn van niveau 2 (BBL) van het vmbo, een diploma en een baan in het verschiet werd gesteld stond ze daar nog net niet in de rij.

Theorie en praktijk

'Leren door werken' dat is het motto van de OTL (Opleidingen Transport en Logistiek) in Oldenzaal. Deelnemers werken vier dagen per week bij een van de bedrijven van de coöperatie en de vijfde dag gaan ze van 8.30 tot 17.00 uur naar school. Het merendeel van die dag bestaat uit theorie, de laatste twee uur praktijk. De lessen worden gegeven door docenten van het ROC. "Dit gebeurt niet onder de vlag van het ROC, maar wel heel duidelijk in samenwerking mét het ROC", aldus Bergman. De bedrijven die, naast Beijer, deel uit maken van de coöperatie zijn: De Monnik Dranken, HST Transport (Enschede), Huuskes Vers (Enschede), Kuipers Logistics (Oldenzaal), Steghuis Transport (Denekamp) en Schopman Transport (Oldenzaal).

Open dag

De nieuwe opleiding, die nog op zoek is naar huisvesting in een industriele omgeving, houdt op zaterdag 11 februari van 10.00 tot 13.00 uur een open dag. Deze wordt gehouden in het voormalige pand van Beijer aan de Eektestraat 2 in Oldenzaal.

Oldenzaal e.o.