Volledig scherm
Rob Christenhusz

Wethouder Oldenzaal: 'Groep jongeren zonder diploma groeit onder werkzoekenden'

ENSCHEDE - De jongeren in Twente die nog geen werk hebben, blijken steeds vaker ook geen diploma's te hebben. De groep zonder zogeheten startkwalificatie groeit onder de werkzoekenden relatief  sterk, nu de jeugdwerkloosheid sterk daalt.

Daarom blijft extra ondersteuning hard nodig om de jeugdwerkloosheid verder terug te dringen. Twente kan dat ook volgend jaar blijven doen, dankzij Europees geld uit de ESF-pot.

Dat zegt de Oldenzaalse wethouder Rob Christenhusz, portefeuillehouder Jeugdwerkloosheid  voor de regio.

,,De jeugdwerkloosheid daalt hard in Twente. We hadden in juni 7,7 procent minder werkzoekenden onder de 27 jaar dan een jaar geleden", zegt Christenhusz.   

De daling wordt een handje geholpen door het Actieplan Jeugdwerkloosheid. Dit landelijke plan stopte in 2016 maar wordt sindsdien in Twente met Europees geld voortgezet. 

20.000 jongeren

Het Werkplein Twente heeft sinds het begin van het landelijke actieplan Jeugdwerkloosheid  (2009) 20.000 jongeren via het plan aan werk geholpen.  Vorig jaar ging het om 518 jongeren met een uitkering.

Hoewel de jeugdwerkloosheid door de sterke economische groei hard daalt, blijft het actieplan volgens Christenhusz nodig. Via het plan is er geld voor extra sollicitatietrainingen, workshops en kennismakingsrondes bij mogelijke werkgevers.

Hoewel het Twentse onderwijs het aantal voortijdige schoolverlaters de afgelopen jaren flink heeft teruggedrongen, blijft de groep van jongeren zonder startkwalificatie (een havo- of vwo-diploma of mbo-diploma vanaf niveau twee) een probleem. ,,De groep is nu relatief groter onder de werkzoekenden. Zij hebben net een zetje meer nodig dan anderen om werk te vinden," zegt Christenusz.

Oldenzaal e.o.