Volledig scherm
In het kader van het project 'Zaailint Oldenzaal' is onder meer een perceel ingezaaid tegenover de Tankenbergweg. Jan Oldekamp, Vincent Piscaer en Carlien Oldekamp (vlnr.) stellen vast dat het resultaat aan de verwachtingen voldoet. © Carlo ter Ellen

Zaailint Oldenzaal uitkomst voor bedreigde bijen

OLDENZAAL - Het project 'Zaailint Oldenzaal', een initiatief van de lokale bijenvereniging en De Höfte, lijkt een schot in de roos. Tot nu toe hebben de Oldenzalers gezamenlijk zo’n twee hectare. ingezaaid met een zadenmengsel. Vooral bijen en insekten hebben daar baat bij.

Een recent rapport van de VN heeft volgens Vincent Piscaer, secretaris van de afdeling Oldenzaal van de Imkersbond ABTB, aangetoond dat het slecht gaat met de bijen. Vooral in Europa en de Verenigde Staten. Omdat niks doen geen optie is, benadrukken Piscaer, Jan Oldekamp en zijn zus Carlien Oldekamp (beiden ook actief voor de imkersbond), werd de samenwerking gezocht met De Höfte. De bijenvereniging en het natuur- en milieu-educatief centrum namen het initiatief voor het project Zaailint Oldenzaal. Een lint van diverse planten, door de hele stad heen, waar bijen, vlinders en insecten de kans krijgen om te overleven.
„Voor dit project”, vertellen de drie enthousiast, „kregen we 1000 euro subsidie van de provincie. De landelijke imkersbond deed daar nog een bedrag bij en van dat geld konden we negentig kilo zaad kopen. De distributie gebeurt vanuit De Höfte. Om een m2 in te kunnen zaaien, heb je ongeveer dertien gram nodig van dit Tüblinger zadenmengsel. De wat grotere klanten hebben samen al voor veertig kilo opgehaald. Genoeg om anderhalve hectare mee in te zaaien. De percelen variëren van bosranden tot achtertuinen. Daarnaast zijn er kleinere hoeveelheden meegegeven aan circa zestig burgers. De kleinste oppervlakte is twee vierkante meter, de grootste ongeveer 2.000 m2. In totaal hebben we -gratis- zaad uitgedeeld voor ongeveer twee hectare. Volgend jaar hopen we eenzelfde project in Losser te kunnen doen. En ook vanuit Dinkelland is al belangstelling getoond.”

Oldenzaal e.o.