Volledig scherm
Claudia Desmet en haar kinderen Giuliano, Serena en Damiano in april van dit jaar . Giuliano is in juni overleden © Toma Tudor

Zanger uit Oldenzaal pikte graantje mee bij benefietconcert

OLDENZAAL - Er is geld achtergehouden bij twee benefietconcerten waarbij geld werd ingezameld voor het campagneteam Huntington. Oldenzaler Tom Linders (23), die een loopbaan als zanger probeert op te bouwen, organiseerde de afgelopen maanden twee concerten en eigende zich daarbij ook zelf geld toe. Volgens hem gaat het om ‘enkele honderden’ euro’s.

Maar volgens Claudia Desmet uit Overdinkel zijn er ‘enkele duizenden’ euro’s zoek. Desmet is moeder van drie kinderen met de ziekte van Huntington - haar oudste zoon Giuliano overleed in juni - en zij waren de aanleiding voor de benefietconcerten. ‘Niet te geloven dat iemand geld wil verdienen over de rug van mijn zieke kinderen’, liet Desmet op haar Facebookpagina weten. Linders reageerde daarop met een eigen versie en vervolgens was de beer los. Een stortvloed aan reacties en verwensingen volgde op Facebook.

Politie
Beiden hebben inmiddels elkaar aangegeven bij de politie, wegens laster en smaad. Claudia Desmet stapt mogelijk naar de rechter. Ze is bezig bewijslast te verzamelen waarmee ze de vermeende fraude van Linders kan aantonen. Dat valt nog niet mee, omdat er van de financiële afwikkeling vrijwel niets op papier staat.

Spijt
De zanger zelf heeft inmiddels spijt betuigd over het feit dat hij zichzelf wat geld had toebedacht. „Had ik achteraf niet moeten doen, maar ik vond dat het eigenlijk wel kon. Ik heb er ook heel veel tijd in gestoken. Later heb ik daar spijt van gekregen. Ik hoop dat ik het nog goed kan maken.”

Derde concert
Na twee benefietconcerten, waaraan ze geen goed gevoel overhield, maakte Claudia Desmet duidelijk dat er in haar naam geen derde concert gehouden mocht worden. Linders benaderde echter alsnog sponsoren ‘om Claudia te verrassen’. Voor die actie heeft hij zijn excuses aangeboden bij Desmet. Het concert kwam er niet, de sponsors hebben het geld teruggekregen, zegt Linders.

Het campagneteam Huntington onderneemt als belanghebbende geen actie tegen Tom Linders. „Omdat wij geen zicht hebben op de manier waarop gelden worden ingezameld.”

4 miljoen
Het team probeert 4 miljoen euro bij elkaar te krijgen voor onderzoek naar een medicijn tegen deze ziekte, een combinatie van de ziekten van Parkinson, Alzheimer en ALS. Door allerlei acties is intussen acht ton binnen.

Oldenzaal e.o.