Volledig scherm
De bestuursleden van Zikke: Björn Grundel, Gerard aan de Stegge en Gert-Jan Egberink (van links naar rechts) met op de voorgrond de twee coördinatoren Biana Weernink (links) en Merel Arts. © Lars Smook

Zikke: meer dan een rapport of Cito-score

OLDENZAAL/REUTUM - Kinderen in een vroeg stadium laten nadenken over hun studiekeuze. Om dat te bereiken is een nieuwe stichting in het leven geroepen: Zikke, ofwel Zichtbare Ikke.

Björn Grundel van het Reutumse bedrijf Inc. Merkbeleving, Roy de Witte (wethouder Tubbergen), Gerard aan de Stegge (directeur Mariaschool Reutum) en dus Gert-Jan Egberink, directeur van de Oldenzaalse basisschool De Linde, maken deel uit van het bestuur van Zikke. Zikke richt zich op ‘ik ben’ en ‘ik kan’, maar vooral op ‘ik wil’. „Wij willen de kinderen meer geven dan alleen een Cito-score”, vertelt Egberink. „Kinderen moeten veel meer nadenken over wat ze willen.”

Snuffelen
De stichting wil dat kinderen al op vroege leeftijd, op de basisschool dus, keuzemogelijkheden krijgen aangereikt. Het is de bedoeling dat kinderen gaan snuffelen bij bedrijven. Daarbij gaat Zikke uit van zes focusgebieden: taal&communicatie, kunst&cultuur, techniek&ict, ambacht, sport&bewegen en natuur&wetenschap. Kinderen en ouders houden op hun smartphone op een Facebook-achtige manier bij wat ze doen en waar ze zijn. Zo ontstaat er langzaam maar zeker een beeld waar hun interesses liggen en wat hun talenten zijn. „Van dit portfolio kunnen kinderen hun leven lang profijt hebben”, vertellen de initiatiefnemers enthousiast.

Dat een en ander serieus wordt aangepakt, blijkt uit feit dat Merel Arts (geboren in Reutum en woonachtig in Hengelo) en Bianca Weernink uit Rossum zijn aangetrokken als coördinatoren. Laatstgenoemde zegde er haar baan bij de Rabobank voor op, na ruim 22 jaar. Het is de bedoeling dat zij het project verder gaan uitrollen.

Oldenzaal e.o.