Volledig scherm
Bezoekers pakken hun spullen bij elkaar, nadat de oproep van parkmanager Bas Waanders over de zonneweiden klinkt. © Reinier van Willigen

Zonnen tijdens Twente Ballooning? Betalen! Of valt 't wel mee

OLDENZAAL - De ultieme zonaanbidder moet uitgerekend met deze tropische dagen 'vroeg' inpakken op Het Hulsbeek. De reden? Twente Ballooning. Vanwege het luchtballonfestival worden bezoekers verzocht om voor 18.00 uur de zonneweiden te verlaten. Doen ze dat niet, dan moeten ze een kaartje kopen à 5 euro per persoon.

Het is 16.00 uur precies. De oproep van parkmanager Bas Waanders klinkt over de zonneweiden. Vanaf dat moment is de recreatieplas gehuurd door de organisatie van Twente Ballooning. "Het wordt verwacht dat u vanaf nu een geldig toegangskaartje heeft." Zo niet, dan wordt men geacht de weiden voor 18.00 uur te verlaten.

Schandalig
Joyce Schutte uit Denekamp baalt. Woensdag schiet ze uit haar slof over de gang van zaken. "Dit is schandalig. Een kaartje van vijf euro per persoon is me te gortig. Dan ben ik 25 euro kwijt, terwijl ik ook voor het parkeren heb betaald. Als we dit vooraf hadden geweten, hadden we nog begrip kunnen opbrengen. Maar we wisten het niet."

Geen politieagent
Met het wegsturen van bezoekers loopt het echter niet zo'n vaart. Zowel de parkmanager als de organisatie van Twente Ballooning zeggen niet als een politieagent te gaan controleren. Parkmanager Waanders vindt de tirade van Schutte overigens niet terecht. Er hangen waarschuwingen op de informatieborden en het staat op de website, zegt hij.

Nooit een probleem
Waanders zegt dat de gang van zaken nooit een probleem is geweest. Ook nu niet. "Wij gaan mensen niet wegsturen of controleren. Dat is aan Twente Ballooning." Maar die organisatie doet dat ook niet, zegt Dinand Vellener. "Het gros zonder kaartje gaat netjes weg. Wie toch blijft? Wij sturen geen mensen weg."

Nooit gecontroleerd
Dat weet de Hengelose Nathalie van der Linde maar al te goed. Ze heeft 'al ontelbare keren' als niet-betalende naar Ballooning gekeken. Nooit is ze gecontroleerd. Ze weet dat ze in overtreding is, maar voelt zich nietbezwaard. "Het is een openbare recreatieplas en ik zit ver van het evenement af. Ik ga ook niet met mijn neus vooraan staan. Dat zou ik niet netjes vinden." En als er toch controle komt? "Dan ga ik gewoon weg."

Vroeger weg
De meeste bezoekers laten het daar niet op aan komen. Ruim voor vier uur gaan de eerste mensen weg. Zoals de Oldenzaalse Patty Oude Alink met haar kinderen Wesley, Nigel en Jesslyn. "Ja, we gaan vroeger weg. Ergens vind ik het belachelijk, maar ik neem niet het risico weggestuurd te worden. Aan de andere kant snap ik het wel. Zo'n evenement organiseren kost veel geld. Het is dubbel."

Leegloop
Rond vijf uur komt de leegloop van de ligweiden goed op gang. Ard Beverdam uit Borne pakt in. "We gaan eerder weg dan gepland. Dat is best jammer. Ik vind dat het niet goed staat aangegeven." Zo zijn er meer bezoekers die klagen, maar gewoon inpakken. Ellen van Breugel en Nuran Minaz uit Hengelo bijvoorbeeld. Ze hebben er wel wat moeite mee. "Het is jammer dat je op zo'n perfecte dag eerder weg moet." Vooral voor één collegaatje van hen is het 'lullig'. "Die is vlak voor vier uur binnengekomen. Niemand heeft wat gezegd. Die heeft voor het parkeren betaald en moet nu een kaartje erbij kopen."

Oldenzaal e.o.