Volledig scherm
Omdat de locatie niet voor een langere periode beschikbaar is, voelt de gemeente weinig voor de realisatie van een zonneveld op het terrein van de voormalige boerderij Bartelink. © Lars Smook

Zonneveld op terrein Bartelink in Oldenzaal niet wenselijk

OLDENZAAL - Er komt geen solarpark op het terrein van de voormalige boerderij Bartelink aan de Hengelosestraat. In antwoord op een suggestie van PvdA-raadslid Stephan Ankoné in deze richting meldt het college van B en W dat deze locatie niet lang genoeg beschikbaar is om daar een groot aantal zonnepanelen te kunnen plaatsen.

Om grootschalige opwekking rendabel te kunnen maken, moet een zonneveld minimaal vijftien jaar beschikbaar zijn. Op deze plek gaat dat niet lukken, is de inschatting van het college. De uitgifte op Jufferbeek-Zuid loopt momenteel ‘voorspoedig’. Het vastleggen van de locatie Bartelink voor een periode van vijftien jaar is daarom niet wenselijk.
In het derde kwartaal van dit jaar wordt een afstudeeronderzoek verwacht van een HBO-student Milieukunde. Dan moet duidelijk zijn welke locaties binnen de gemeente Oldenzaal wel geschikt zijn voor grootschalige opwekking van zonne-energie.
De gemeente staat nu op het standpunt dat op dit vlak zoveel mogelijk gebruik moet worden gemaakt van daken. Het grote voordeel daarvan is, dat het landschap zo min mogelijk wordt aangetast. Een uitgangspunt dat aansluit op het landelijke en provinciale beleid. In Oldenzaal is volgens het college nog een ‘grote potentie’ voor het benutten van daken. Niet alleen bij particuliere woningen, maar zeker ook op bedrijfspanden.

Oldenzaal e.o.