Volledig scherm
Sieger Postma, Ton Scheurink en Renate Vlutters (vlnr.) hopen dat de jaarlijkse inzameling van kerstpakketten tegen stille armoede ook in 2016 een vervolg kan krijgen © Lars Smook

Zorgen over inzameling van kerstpakketten tegen stille armoede

OLDENZAAL - De jaarlijkse inzameling van kerstpakketten voor Twentenaren met een smalle beurs staat op de tocht. Dit jaar wordt nog op honderden adressen zo'n pakket afgeleverd. Maar als er volgend jaar niet meer goederen beschikbaar worden gesteld, wordt het lastig om deze actie te kunnen voortzetten.

De constatering is pijnlijk en ook wel een beetje wrang. Terwijl de doelgroep (gezinnen en alleenstaanden die onder de armoedegrens leven) alleen maar groter wordt, wordt er steeds minder aangeleverd voor de jaarlijkse actie ‘Kerstpakketten tegen stille armoede’. Begrijpelijk dus dat Ton Scheurink, Renate Vlutters en Sieger Postma zich zorgen maken. „Dit wordt een cruciaal jaar voor ons.”

Qua opzet is er niets veranderd. Vlutters: „We zijn natuurlijk afhankelijk van wat de mensen ons geven. Via onze website ikdeelmijnkertspakket.nl vragen we mensen hun kerstpakket te delen met mensen die het minder hebben. Op die site staan bijna 45 adressen, waar mensen vanaf de week voor kerst spulletjes kunnen afleveren.”

'Concurrentie'
Geen onvertogen woord zul je de drie coördinatoren horen zeggen over vergelijkbare inzamelingsacties van bijvoorbeeld RTV Oost, supermarkt Jumbo en scholen. Feit is echter wel dat door de toenemende ‘concurrentie’ op de goede-doelenmarkt hun eigen actie minder opbrengt. Met als gevolg dat er meer geld bij moet om toch nog een fatsoenlijk pakket te kunnen aanbieden. Die eigen bijdrage liep de afgelopen jaren op van ‘slechts’ 500 euro naar bijna 2000 euro vorig jaar.

Dankzij giften van een aantal grote en verschillende kleinere sponsoren is die financiële ruimte er. Nog wel. Maar de reserves raken op en als er geen verandering in komt, wordt het lastig om ermee door te kunnen gaan. De boodschap van Scheurink is daarom kort maar krachtig: „Help ons!”

Oldenzaal e.o.