Volledig scherm
Maria Gram hoopt met haar jarenlange ervaring het zwemonderwijs in het nieuwe Delfinoh Hallenbad in Nordhorn naar een hoger plan te kunnen brengen. © Stephan Scheper

Zwemlerares Maria Gram maakt nieuwe start in Nordhorn

DENEKAMP/NORDHORN - Na ruim 33 jaar zwemles te hebben gegeven in haar eigen zwembad de Dorper Esch gaat Maria Gram nu proberen het zwemonderwijs in Nordhorn op een hoger plan te brengen. De Denekampse is de enige Nederlander in het team van het nieuwe Delfinoh Hallenbad dat zondag een open dag hield.


Trots laat Maria Gram haar nieuwe werkplek zien. Een dag voor de opening zijn diverse collega’s bezig met de laatste (schoonmaak)werkzaamheden. Klettern, rutschen, Bahn schwimmen, het kan en mag straks allemaal in het Delfinoh. Voor de vele westerburen die op bezoek komen, zijn ook Nederlandstalige aanduidingen aangebracht. Maria Gram, de enige Nederlandse collega, checkte of de vertalingen correct waren.

„Ik ga de lessen opstarten en de mensen opleiden. Voor mij is het een uitdaging om mee te mogen helpen zoiets van de grond af op te bouwen. Ik hoop echt iets te kunnen betekenen voor de zwemvaardigheid van onze Duitse bezoekers. In Nederland hebben we een heel goed ABC-systeem. In Duitsland stelt het zwemonderwijs helaas niet zoveel voor. Van kinderen tot 10 jaar kan de helft niet zwemmen. Cijfers waar ik van schrik. Spelenderwijs wil ik de mensen op een leuke manier zwemmen leren. We hebben een heel leuk team. Iedereen wil ervoor gaan. We zijn al aan het sparren over lesplannen.”

Knokken
Haar transfer naar Nordhorn zal niet van invloed zijn op Grams inzet om een goed zwembad in Denekamp gerealiseerd te krijgen. „Daar blijf ik voor knokken, dat blijft mijn kindje. Ik heb ook meegeholpen dat bad op te bouwen”, stelt ze. „We moeten ons bad behouden. Mijn kleinkinderen moeten daar ook nog kunnen zwemmen. De Dinkel is niet zo maar een club. We zijn wel de tweede zwemclub van Nederland!"

Oldenzaal e.o.