Amerikanen vertrouwen op hun pakken, én op tai chi
Voor de Amerikaanse schaatsers draaiden de vorige Spelen uit op een ramp. Hun pakken, van te voren gepresenteerd als de snelste ooit, bleken waardeloos. Dit jaar is alles anders, met een nieuwe outfit én intensieve mentale begeleiding. ,,De pakken gaan dit keer geen item worden”, zegt Joey Mantia.
Ze wonnen haast alles wat er te winnen viel, in aanloop naar de Spelen van 2014 in Sotsji. Brittany Bowe, Heather (toen nog) Richardson, Shani Davis… Ze reden de concurrentie keer op keer aan gort. Maar op het moment van de waarheid ging het compleet mis. Geen enkele medaille, heel veel gezeur.
Over de pakken onder meer, die door ontwikkelaars Under Armour en Lockheed Martin van tevoren nog werden gepresenteerd als ‘de snelste ooit’, maar waarin de atleten vooraf amper in mochten trainen. Grootste steen des aanstoots was een revolutionair ventilatiegat, dat na klachten van schaatsers inderhaast werd gedicht. Daarnaast was de grote vorm simpelweg afwezig, collectief.
Dat moet anders, dit jaar in Pyeongchang. Opvallend genoeg is kledingleverancier Under Armour niet de deur gewezen. Het merk, uitdager van Nike en Adidas, is juist dubbel zo hard aan het werk gegaan. In nauw overleg met de schaatsers is een nieuw pak ontwikkeld. Met succes, zegt sprinter Mitch Whitmore tegen persbureau Reuters. ,,Ons pak is echt licht, het rekt goed mee, het past geweldig, en het ziet er cool uit. Under Armour en onze coaches hebben goed werk geleverd.”
(Tekst loopt door onder de foto)
Geloof
,,Schaatsen is een enorm mentale sport”, vult middenafstandspecialist Joey Mantia aan. ,,Als je gelooft in het pak waar je in racet, is dat een stap in de goede richting. Ik denk niet dat de pakken dit keer een rol gaan spelen.”
Om niets aan het toeval over te laten, is ook in de mentale begeleiding van de Amerikaanse schaatsers geïnvesteerd. Vier jaar geleden faalden ze op het moment suprême. Daarom is er nu een tai chi-trainer in de arm genomen, luisterend naar de naam Mark Cheng.
Hij gebruikt de van oorsprong Chinese bewegingsleer om de schaatsers te helpen met hun herstel na trainingen. ,,Met veel van de dingen die we nu doen waren we zelf ook al bezig”, zegt Whitmore. ,,Maar hij is een goede instructeur, voor mindfullness en tai chi. Het helpt om onze lichamen los te maken.”
De doelstelling van de Amerikanen is ambitieus: vijf medailles. ,,In principe heeft de staf ons alle middelen aangereikt om medailles te halen”, zegt Mantia. ,,Het is nu aan ons. We kunnen het nergens op afschuiven.”
Dus ook niet op de pakken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
PREMIUMAnalyse
Mooie olympische successen, maar schaatsoogst in Peking roept ook veel vragen op
De Winterspelen van Peking zijn voor het langebaanschaatsen het minst succesvolle van de afgelopen twaalf jaar. Er was prachtig goud, maar er blijven ook veel vragen over. -
Wedkantoren: Nederland wint minder medailles dan in Sotsji
Nederland sleept bij de Winterspelen rond de twintig medailles binnen. Tenminste, als de voorspellingen van wedkantoren Ladbrokes en Unibet uitkomen. De bookies rekenen vooral op onze mannen, met name Sven Kramer en Kjeld Nuis. Van Sjinkie Knegt wordt minder verwacht. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Paralympische Spelen
Boezemvrienden helpen Nederland aan eerste eremetaal in Peking: ‘Er wordt ook verwacht dat we wereldtop zijn’
De Nederlandse zitskiërs Jeroen Kampschreur en Niels de Langen gingen als medaillekandidaten naar de Paralympische Spelen. Op de eerste twee onderdelen belandden ze net naast het podium, maar op de supercombinatie was het maandag raak met zilver en brons. De boezemvrienden hielpen Team NL daarmee aan de eerste medailles in Peking.
-
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
PREMIUM
Column Lisette van der Geest | Zwaaien is geen optie, we bevinden ons in een kafkaiaanse verhandeling
Als Tom Hanks in The Terminal voelden verslaggever Lisette van der Geest en haar collega Daniël zich in Peking. Een column over drie weken olympische bubbel. ,,Als we naar buiten stappen, stuiten we op een politieagente. Haar handen gaan in een kruis voor de borst. Het zwaaien is voorbij.” -
Ivo de Bruin ‘supertrots’ ondanks missen finale viermansbob
Ivo de Bruin haalde op de Spelen met een 26ste plaats in de viermansbob bij lange na niet de doelstelling die hij zelf had. Tijdens het olympische toernooi in Yanqing hoopte hij in de viermansbob in ieder geval bij de top twintig te komen. ,,Dat is niet gelukt, maar ik ben supertrots dat de jongens en ik alles hebben gegeven tot het laatste moment dat we ons konden laten zien.”