Cabaret op de Spelen: het plankje van Van der Poel tot luchtpistoolkampioen Pang
De Olympische Spelen in Tokio waren een bodem voor schitterende sportverhalen. Maar er ging ook veel mis, soms zorgend voor momenten met een hoog cabaretgehalte. Een verzameling hoogtepunten waar Jiskefet-types Edgar, Jos en Storm trots op zouden zijn.
Door Pim Bijl
Bij de wegrit voor de vrouwen zit Vera Looser mee in de kopgroep, ze wint niet. Annemiek van Vleuten gooit op de streep haar handen in de lucht, ook zij wint niet. Anna Kiesenhofer heeft geen profploeg en geen trainer, zij wint wel. Annemiek van Vleuten wist niet dat Anna Kiesenhofer nog vooruit reed, Anna Kiesenhofer weet daarna op het podium niet dat Annemiek van Vleuten dat niet wist.
De Spelen in Tokio van 2020 gingen vorig jaar niet door, dus wordt deze zomer van 2021 stug vastgehouden aan de alom vertegenwoordigde term Tokio2020: logisch. Op de openingsceremonie, sober vanwege de pandemie, zorgt de Argentijnse delegatie voor verbazing door plots zonder mondkap en massaal feestvierend het Olympisch Stadion in te hossen. IOC-voorzitter Thomas Bach doet er daarna nog een schepje bovenop met een hallucinante speech.
Oh, mag ik dat zeggen? Ja? Dan is het superkut.
Bij de Spelen verzuipt men welhaast in een moeras van protocollen. Sarina Wiegman begint na de groepswedstrijd tussen China en Nederland in Yokohama aan de persconferentie in een grote zaal met alleen twee Nederlandse verslaggevers voor haar neus, maar regels zijn regels: het praatje móet in het Engels. Bij zeilster Annemiek Bekkering zit er overigens geen woord Engels bij na de medalrace waar ze goud in brons ziet veranderen. ,,Dit was kut”, zegt ze, een beetje schrikkend van haar eigen woorden. Als haar woorden in prima aarden vallen. ,,Oh, mag ik dat zeggen? Ja? Dan is het superkut.”
Het mondkapjesbeleid bij de Spelen blijft onnavolgbaar. De drie mannen of vrouwen op het podium doen ‘m in een paar minuutjes tijdsbestek op, af, op, af, op, af - daarbij keurig de aanwijzingen opvolgend van een Japanner van de organisatie die een paar meter verder een bordje hoog boven zijn hoofd houdt met het teken: dan wel op, dan wel af. Met zijn mondkapje op half zeven, maar dat terzijde.
Valsspelen
Bij de vijftig kilometer snelwandelen wordt af en toe een waarschuwing gegeven wegens valsspelen. De Nederlandse hockeymannen staan een tijdje met één man teveel op het veld, maar verslaan België ook met twaalf man niet. Mathieu van der Poel denkt in Izu met zijn mountainbike een houten plankje op te rijden, maar dat plankje is weggehaald. Bij de triatlon moet de start opnieuw omdat de triatleten bijna tegen een dwars over het water liggende boot duiken. Vol in zijn achteruit voorkomt de kapitein op het nippertje gewonden.
Op het onderdeel luchtpistoolschieten haalt de Chinees Pang brons. Garantie voor succes: een blik werpen op de namen van de paarden: Catch Me If You Can Old, Casanova F Z en Carnaval. Over succes gesproken, ook met drie olympische gouden medailles moet je je aan de regeltjes houden. De Jamaicaanse sprintkampioene Elaine Thompson moet het de laatste dagen zonder haar Instagram-pagina stellen, omdat ze geblokt is wegens het delen van de beelden van haar gouden race.
Wilde armgebaren
Het vrijwel lege stadion en ontbreken van publiek blijft wennen voor sporters. Een hinkstapspringer pept met wilde armgebaren de plukjes fans in het kolossale Olympisch Stadion op, een Russische hoogspringer maant juist tot kalmte met zijn vinger voor zijn mond. Stilte graag, terwijl je al een speld kunt horen vallen in Tokio.
In andere steden is het beeld soms al even vreemd. Om de marathon niet onder te hete omstandigheden te laten plaatsvinden wordt in oktober 2019 al besloten de klassieke afstand te verplaatsen naar Sapporo. U raadt het al. Regen en koelte op de ochtend van de marathonmannen in het Tokio, een zeldzame hittegolf in Sapporo. Stiften is er niks bij. Tokio 2021, correctie: Tokio 2020: Jack in the box!
Bekijk hieronder onze video’s over de Olympische Spelen.
Beluister hieronder onze olympische podcasts.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Na drie keer goud is alles anders voor Irene Schouten: ‘Dit is wel echt uniek’
In twee weken tijd groeide Irene Schouten (29) uit tot een van de grootste Nederlandse schaatsers ooit. Nooit was een Nederlander succesvoller op een editie van de Winterspelen dan zij in Peking: driemaal goud en één keer brons. ,,Ja, dit is wel echt uniek.” -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
IOC-baas Thomas Bach krijgt de wind van voren na forse kritiek op coach Valieva
De stevige kritiek van Thomas Bach, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), gisteren op het gedrag van het begeleidingsteam van Kamila Valieva is de coach van de veelbesproken Russische kunstrijdster, Eteri Toetberidze, niet in de koude kleren gaan zitten. Ook klinken uit Rusland felle woorden over de uitval van Bach, die na de vrije kür donderdag het optreden van de Russen hekelde. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug?
-
PREMIUM
Dit zijn de momenten uit Peking die we nooit vergeten
Na twee weken Winterspelen maken onze olympische verslaggevers de eindbalans op. Welke momenten blijven het meest hangen? Een persoonlijke top drie. -
-
-
PREMIUM
Column Erben Wennemars | Huldigingen? De grootste huldiging die je de olympische sporters kunt geven is hun vrijheid
Als het aan columnist Erben Wennemars ligt, slaan de olympische sporters alle plichtplegingen over zodra ze thuiskomen. ,,Als we als Nederland echt zo begaan zijn met de sporters, zeg dan: ga lekker naar huis.” -
Yvonne van Gennip ziet Irene Schouten schaatsgeschiedenis schrijven: ‘Welkom bij de club’
,,Welkom bij de club van drie”, schreef Yvonne van Gennip, drievoudig olympisch kampioene van Calgary 1988, via Linkedin aan kersvers massastartkampioene Irene Schouten. ,,Of je er gelukkiger van wordt? Nou, ik vond het allemaal hartstikke leuk.”