Chef de mission: medaille-aantal Sotsji niet reëel
Lang wilde NOC*NSF er niet aan, een concreet aantal medailles noemen dat van de Nederlandse olympische equipe in Zuid-Korea wordt verwacht. Bang om na de monsterscore van vier jaar geleden in Sotsji, 24 medailles, de lat te hoog te leggen. Vandaag kwam chef de mission Jeroen Bijl dan toch met een doel: 15 stuks.
Bij 15 medailles zijn de Winterspelen geslaagd, zei Bijl bij zijn openingspersconferentie in het (nog gesloten) Holland Heineken House in Gangneung. 13 medailles is de ondergrens. ,,Dáár mag je ons op afrekenen.”
Bijl wachtte lang met de officiële Nederlandse ambitie, omdat hij eerst wilde weten wie de ploeg precies zouden volgen en hoe die er kort voor de Olympische Spelen voor zou staan. ,,Het is niet zo dat we hier hele heisessies aan hebben gewijd, dit is vooral een getal dat jullie graag willen horen”, hield Bijl de media voor. ,,Iedereen mag hier alles van vinden.
Het lijkt makkelijk om richting de 24 van Sotsji te gaan zitten, maar dat is niet reëel. We hebben die 13 stuks maar één keer overtroffen, mega overtroffen, en dat was in Sotsji. Na gesprekken met alle coaches en gekeken naar de historie en expertise van dit team, zijn we op dit aantal uitgekomen.” De 15 medailles zijn niet onderverdeeld in sporten, wie ze voor Nederland verdient is de sportkoepel om het even.
Poll
In Sotsji haalde Nederland 24 medailles. Is de doelstelling van 15 te voorzichtig?
-
Ja, het worden er meer (28%)
-
Nee, 15 zou heel mooi zijn (72%)
Meelopen in de kou
Bijl meldde dat slechts 11 van de 33 Nederlandse atleten vrijdagavond de openingsceremonie meelopen. ,,Dat heeft niets te maken met de te verwachten kou, maar de meeste sporters komen de eerste drie dagen al in actie. En de shorttrackers trainen zelfs op de avond van de openingsceremonie.” Volgens Bijl heeft het organisatiecomité er alles aan gedaan om meelopen zo aantrekkelijk mogelijk te maken. ,,We worden rond 17.30 opgehaald en zijn tegen 22 uur terug. Niet langer dan een half uur staan de atleten buiten in de kou, na het binnenlopen gaan ze terug naar het olympisch dorp.”
Nederland komt vrijdag als vijfde land het olympisch stadion in Pyeongchang binnenlopen. Dat heeft te maken met de letters van het Koreaanse alfabet. De 11 atleten die meelopen zijn behalve vlaggendrager Jan Smeekens: Kjeld Nuis, Kai Verbij, Ronald Mulder, Patrick Roest, Annouk van der Weijden, Irene Schouten, Kimberley Bos, Cheryl Maas, Anice Das en Esmee Visser. ,,Ik maak er verder geen probleem van dat het er maar 11 zijn. De sport gaat altijd voor.”
Bijl keek terug op zijn eerste bezoek aan Zuid-Korea, vijf jaar geleden. ,,Wat ze hier hebben gepresteerd, is een hele prestatie. Er waren hier amper hotels, het bergdorp was heel erg klein. Er moest zó veel gebeuren. Maar dit is een trots volk, Koreanen zijn open, alert en hulpvaardig. Ze willen graag laten zien dat ze dit kunnen.”
Bijl ging ook nog in op de Russische dopingkwestie. Volgens hem is het een grote zaak, maar gaat het vanaf zaterdag gewoon over de sport. ,,Tot 2 dagen geleden kende ik dit dossier goed, durf ik te zeggen, en begreep ik het allemaal. Nu hebben we gezegd: we laten het los, de Spelen beginnen, het gaat nu om sport. Onze atleten zijn er niet mee bezig. We zien wel tegen wie ze het straks in de arena moeten opnemen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Paralympische Spelen
Boezemvrienden helpen Nederland aan eerste eremetaal in Peking: ‘Er wordt ook verwacht dat we wereldtop zijn’
De Nederlandse zitskiërs Jeroen Kampschreur en Niels de Langen gingen als medaillekandidaten naar de Paralympische Spelen. Op de eerste twee onderdelen belandden ze net naast het podium, maar op de supercombinatie was het maandag raak met zilver en brons. De boezemvrienden hielpen Team NL daarmee aan de eerste medailles in Peking. -
PREMIUMGoud op 1000 meter
Thomas Krol is niet meer de labrador die zijn beste vriend een olympisch ticket gunde
Nog niet eens zo lang geleden was Thomas Krol geen winnaar. Zo werd er over hem gedacht en zo dacht hij over zichzelf. Maar hij bleef zich ontwikkelen met de olympische titel op de 1000 meter als ultieme bewijs. ,,Mijn droom is uitgekomen, na jaren hard werken.” -
Olympisch vuur gedoofd, IOC-baas Bach prijst sporters: ‘Jullie hebben vrede een kans gegeven’
De Winterspelen van Peking zijn voorbij. De olympische vlam in het Vogelnest-stadion werd vanmiddag gedoofd. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim.
-
PREMIUM
Irene Schouten roert coach Jillert Anema en maatje Jorrit Bergsma tot tranen: ‘Zo mooi’
Nooit was een Nederlander succesvoller op een editie van de Winterspelen dan Irene Schouten in Peking. Driemaal goud en één keer brons. ,,Ja, dit is wel echt uniek”, zei ze na haar winst op de massastart. -
Oranje boven: Schouten en Schulting loodsen TeamNL naar toppositie in medailleklassement bij de vrouwen
Dat Nederland in Peking het medaillerecord van de vorige twee Olympische Winterspelen evenaarde, kwam zeker niet door de uitzonderlijke prestaties van de mannelijke atleten. Het waren de vrouwen die de kar trokken voor TeamNL. Als je het medailleklassement opsplitst, presteerden zij zelfs beter dan alle andere landen. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje.