Favorieten likken wonden: Hein Otterspeer ‘schaamt zich’ na gedoe bij start, berusting bij Kai Verbij
Thomas Krol knalde op de 1000 meter oppermachtig naar goud in Peking. Daar hadden ook die andere twee Nederlanders hun zinnen op gezet, maar het liep allemaal anders voor Hein Otterspeer en Kai Verbij. ,,Dit doemscenario zat niet in mijn hoofd.”
Eindelijk mocht Hein Otterspeer het gaan laten zien op het hoogste podium. Goud op de 1000 meter, dat was de droom voor de 33-jarige debutant. ,,Maar die gaat hier op een behoorlijk wrede manier voorbij", begon een terneergeslagen Otterspeer aan zijn analyse bij de NOS.
,,Eigenlijk vanaf pas één. Ik zette mijn schaats in het ijs en ik sta te wachten tot ik in de houding word geroepen. Op dat moment glijdt mijn schaats uit de lijn waar ik hem neer had gezet. Ik had om een nieuwe start moeten vragen. Dat ik dat niet doe is superdom, want daar heb ik recht op als ik niet lekker sta. Dan doe je voor het gevoel een start in het zand en heb je niets van houvast. Dat was de hele race voor mij.”
,,Die rustige, kalme slagen vooruit heb je al niet na die start. Voor je gevoel ben je dan aan het langlaufen. Ik zag al dat het een stuk minder snel ging dan verwacht. Alles was gewoon goed. Dat heb ik net ook tegen mijn team gezegd. Het spijt me dat ik nu niet alles heb laten zien, want ik schaam me hier wel een beetje voor. Dit kan altijd gebeuren, maar ik had me zo goed voorbereid. Dat het dan op zo'n manier over gaat... Ik had gewoon de knoop door moeten hakken bij de start.”
Verbij: ‘Topsport is soms pittig en zwaar’
Voor Kai Verbij liep de olympische kilometer op een andere manier in de soep. Tegenstander Laurent Dubreuil was als een raket vertrokken en bij de laatste wissel kwamen de twee elkaar tegen. Verbij moest de Canadees voorrang verlenen, wist dat hij een medaille wel kon vergeten en schaatste niet meer door.
,,Ik kan hier zielig gaan doen, maar dit kan gebeuren. Hij is snel weg en dan kom je in de problemen. Het gat was al vrij groot, balen dat ik mijn rit hier niet kan afmaken. Ook omdat ik weet dat ik een sterke slotronde in de benen heb. Maar als je overeind komt mis je drie, vier kilometer per uur, dus dan doe je sowieso niet mee.”
,,Mijn opening was wel degelijk. De eerste ronde wat minder, maar daar heb ik dit seizoen sowieso moeite mee. Als ik een goede slotronde rijd kan het nog spannend worden, maar dat is allemaal áls áls", vervolgt Verbij, die uiteindelijk als laatste eindigde omdat hij het liet lopen.
,,Uiteindelijk is topsport soms gewoon heel pittig en zwaar, deze dingen kunnen gebeuren. Ik baalde flink toen ik van het ijs kwam en ga hier ook nog wel even stevig van balen. Je werkt hier zo lang naartoe en wil hier wat laten zien... Ik besef het denk ik nog niet helemaal. Dit doemscenario zat niet in mijn hoofd. Het had hier vandaag zeker een 1-2 kunnen zijn, maar zo mocht het niet zijn vandaag. Dat is balen.”
Klik op onderstaande ringen om rechtstreeks naar al het olympisch nieuws, onze podcasts en video’s en het complete programma te gaan.
Bekijk hieronder onze video’s over de Olympische Spelen.
Beluister hieronder onze olympische podcasts.
Bekijk hieronder het complete schema van de Olympische Spelen, waarbij je precies kunt zien wanneer de Nederlandse atleten in actie komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
PREMIUM
Nee, dit waren niet de beste Olympische Spelen ooit
De vrees dat de Winterspelen in Peking zouden worden beheerst door corona, bleek ongegrond. De bubbel werkte, maar tegen een hoge prijs. -
Eindklassement medaillespiegel Olympische Spelen | Nederland na acht keer goud op zesde plaats
Nederland is bij de Olympische Spelen als zesde geëindigd in de medaillestand. Dat is één plek lager dan bij de vorige twee Winterspelen van Sotsji (2014) en Pyeongchang (2018). -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Zoveel verdienden Irene Schouten en Suzanne Schulting aan hun olympische medailles in Peking
De atleten van TeamNL haalden zeventien medailles binnen op de Olympische Spelen van Peking. Maar leverde ze dat naast alle roem die bij het winnen van een olympische plak komt kijken ook nog wat op in de portemonnee?
-
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
PREMIUM
Na zeventien jaar topsport is het klaar voor Sven Kramer: ‘Er wordt op niemand gewacht, ook niet op mij’
Sven Kramer heeft zijn laatste race gereden. Na zeventien jaar topsport is hij klaar, gaat de grootste schaatser van de afgelopen jaren met schaatspensioen. ‘Dat zijn de wetten van de topsport: meedogenloos. Er wordt op niemand gewacht en ook op mij niet.’ -
PREMIUMGouden duo
'IJskoninginnen' Suzanne Schulting en Irene Schouten langs de meetlat: de één ingetogen, de ander extravert
Irene Schouten (29) en Suzanne Schulting (24) zorgden voor het meeste Nederlandse succes op deze Winterspelen. Hoe kwamen ze daar en wat kenmerkt hen? Verslaggevers Pim Bijl en Lisette van der Geest gaan op zoek naar overeenkomsten en verschillen.