Geen 'goat' voor Ireen Wüst, maar zilveren epiloog van gouden carrière
Toen Ireen Wüst bij Turijn 2006 haar eerste olympische titel veroverde, kreeg ze hier en daar te horen: 'je schaatscarrière is nu al geslaagd.' Daar dacht de wilskrachtige jongedame uit Brabant zelf toch ietsje anders over.
Twaalf jaar later sluit ze haar olympische tijdperk af met zilver op de ploegachtervolging bij Pyeongchang 2018. Met in totaal elf plakken is Wüst in Zuid-Korea de meest gedecoreerde olympische schaatsster (vijf goud, vijf zilver, een brons) aller tijden geworden.
,,Ik moet en ik zal'', zei ze ooit. En daarmee bedoelde Wüst maar één ding: winnen. Die sterke wil, die vurige ambitie, zat er al vroeg bij haar in. Altijd maar willen winnen. Die enorme geldingsdrang heeft haar ook buiten het olympische circuit een karrenvracht aan eremetaal opgeleverd: 18 wereldtitels, 44 wereldbekerzeges, 5 Europese titels en 21 Nederlandse titels. En daar komen er tot 2020, het jaar waarin ze vermoedelijk afscheid neemt, ongetwijfeld nog wel een 'paar' bij.
Maar die pure 'winstverslaving' heeft soms ook een keerzijde. Zo wilde ze na Turijn 2006 te hard, te snel en ook te graag doorpakken. Wüst raakte zwaar overtraind. ,,Jeugdige overmoed'', zo verklaarde ze later. Van het onbevangen en vrolijke meisje dat in Turijn vanuit het niets toesloeg, was niet veel meer te bekennen. ,,Keigaaf'' (een gevleugelde uitspraak van de jonge Wüst) was haar schaatsleven toen zeker niet meer. Maar ze kwam ijzersterk terug, zoals ze altijd alle tegenslagen hoe dan ook wist te overwinnen.
Bij Vancouver 2010 zat ze in fysiek opzicht slechts op zeventig procent. Toch won Wüst opnieuw olympisch goud. Op kwaliteit en karakter. Twee eigenschappen op basis waarvan ze nadien de overwinningen aaneen bleef rijgen.
Bij Sotsji 2014 was Wüst op haar best: twee keer goud, drie keer zilver. Op de laatste avond liet ze zich fotograferen in de Russische nacht met al haar plakken om haar nek. Dat was het ultieme 'genietmoment' volgens Wüst, die nadien echter opnieuw met de schaduwzijde van topsport werd geconfronteerd.
Ze kon ondanks haar sterrenstatus maar moeizaam een nieuwe ploeg vinden. Ook haar plannen voor een eigen project ('Team4Gold') verliepen stroef. Toch zette ze door, soms tegen beter weten in, maar altijd met de mentaliteit van een winnaar. Die onverzadigbare instelling leverde in Zuid-Korea nog eens drie olympische plakken op.
De eretitel 'GOAT' ('Greatest Of All Time') ging door het zilver op de achtervolging nog net aan haar voorbij, maar de beste olympiër van Oranje zal Wüst waarschijnlijk nog heel lang blijven.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
video
Irene Schouten voltooit sensationele trilogie met goud op massastart
Irene Schouten heeft op de Olympische Spelen in Peking haar derde gouden medaille veroverd. De 29-jarige Nederlandse was de snelste in een razend spannende eindsprint op de massastart. Met haar derde gouden plak duwde ze Yvonne van Gennip, de Koningin van Calgary, van de Nederlandse olympische schaatskroon. -
Ireen Wüst als eerste sporter ooit Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau
Schaatsster Ireen Wüst is voor haar uitzonderlijke en historische prestaties op de Olympische Winterspelen benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Ze is de eerste sporter die deze onderscheiding heeft gekregen. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUM
Jamaica na 24 jaar weer met viermansbob op de Spelen: ‘Wij zijn meer dan een film’
Voor het eerst na 1998 is de Jamaicaanse viermansbob weer present op de Spelen. Een illuster kwartet, ooit de inspiratie van Disney-hit Cool Runnings.
-
Marijke Groenewoud ondanks val naar olympische finale massastart, Irene Schouten eenvoudig door
Ondanks een val heeft Marijke Groenewoud bij de Olympische Spelen in Peking de finale gehaald van de massastart. De 23-jarige regerend wereldkampioene op dit onderdeel eindigde in haar halve finale als vijfde en dat was voldoende voor de eindstrijd. Daarvoor was een plek bij de beste acht noodzakelijk. Ook topfavoriete Irene Schouten plaatste zich. Ze finishte als vierde in de tweede halve finale. -
-
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
Irene Schouten rijdt Ard Schenk uit de boeken: ‘Wat maakt dat in godsnaam nog uit als je 77 bent?’
Vol bewondering zag Ard Schenk hoe Irene Schouten zijn record van beste winterolympiër tijdens één Olympische Spelen uit de boeken reed. Die titel doet hem weinig, maar de schaatslegende heeft vooral advies voor de Koningin van de Spelen. ,,Het leven zal nooit meer zo zijn als voor die tijd.”