Huh, wie is dat? Zuid-Koreaanse nobody’s verbazen de schaatswereld
En dat is vier. Kim Tae-yun won vandaag brons op de 1.000 meter. De Zuid-Koreaanse mannenploeg bij het schaatsen heeft nu tweemaal zilver en tweemaal brons binnengesleept. Rode draad: de prestaties worden geleverd door atleten die volslagen onbekend zijn. De schaatswereld reageert verbaasd.
Kai Verbij gaf het eerlijk toe, dinsdag na de 500 meter. ,,Ik ken die Cha helemaal niet.” Met een tijd van 34,41, slechts één honderdste achter de Noorse winnaar Havard Lorentzen, had Cha Min-kyu zojuist het zilver opgeëist. Daarmee was de 24-jarige Zuid-Koreaan bijna een halve seconde sneller dan de Nederlandse sprinter, die negende werd.
Vandaag had Verbij een déjà vu. Op de 1.000 meter reed hij niet hard genoeg om het podium te halen, in tegenstelling tot een zekere Kim Tae-yun. De 23-jarige Zuid-Koreaan snelde in 1.08,22 naar een derde plaats, bijna vier tienden sneller dan Verbij.
Netvlies
Cha Min-kyu en Kim Tae-yun hebben een belangrijke overeenkomst. Tot deze week had niemand ze op het netvlies staan. Op het lijstje van de bookmakers kwamen ze niet voor, in de huiskamers waren hun ritten vooraf niet aangestreept.
Naast Cha en Kim pakten ook andere Zuid-Koreanen verrassende plakken. De pas 18-jarige Kim Min-seok won brons op de 1500 meter, de mannen van de ploegenachtervolging pakten zilver, met naast Kim Min-seok ook de 16-jarige Chung Jaewon in de ploeg. Zij lieten onder meer het met erkende toppers gevulde Nederlandse team achter zich.
Bij de vrouwen won Lee Sang-hwa zilver op de 500 meter, maar daar was op gerekend. Bij de mannen ligt dat anders. Zelfs voor vaste volgers van het schaatsen zijn hun prestaties een verrassing. ,,Op de perstribune moeten we echt de statistieken er op na slaan”, zegt Rik Spekenbrink, schaatsverslaggever voor deze krant en aanwezig bij de Spelen in Pyeongchang. ,,Je vraagt je serieus af of je iets gemist hebt de afgelopen jaren.”
Nee, is dan meestal het antwoord. Kim Tae-yun, die vandaag brons won op de 1.000 meter, kwam dit jaar tijdens World Cups niet verder dan een tiende plaats in Heerenveen. Meestal eindigde hij nog veel lager, rond de twintigste plaats. Op de Spelen van Sotsji eindigde hij als dertigste. Zijn collega Cha Min-kyu piekte één keer: hij werd in Calgary tweede op de 500 meter. Voor het overige zijn zijn prestaties allesbehalve consistent, meestal eindigt hij tussen plek 10 en 20, of nog lager.
Op de perstribune moeten we echt de statistieken er op na slaan. Je vraagt je serieus af of je iets gemist hebt de afgelopen jaren
Op de Spelen was de concurrentie op zijn afstand enorm: iedereen had deze dag aangekruist. ,,De 500 meter is de sterkst bezette afstand van allemaal”, zegt Spekenbrink. ,,Schaatsen is een relatief kleine sport, maar de 500 is een grote afstand. Er staan 17 nationaliteiten aan de start, de concurrentie komt uit alle hoeken. Je moet echt héél goed zijn om hier een medaille te winnen.”
Dat zijn de Koreanen blijkbaar, maar hoe dat nu ineens kan, is moeilijk te verklaren. Misschien speelt het thuisvoordeel een rol, maar dat kan net zo goed averechts werken. Bij het shorttrack bezweken veel Koreanen juist onder de druk.
Over shorttrack gesproken: de meeste schaatsers die nu op de langebaan actief zijn, hebben een achtergrond in die sport, na honkbal de grootste van het land. Op schaatsgebied is Zuid-Korea wereldwijd gezien een subtopper. Op de eeuwige medaillespiegel van de Spelen staat het land tiende.
Tot en met 2014 verzamelde Zuid-Korea negen schaatsmedailles. Dat gebeurde meestal door erkende toppers: Lee Sang-hwa, Lee Kang-seok en Mo Tae-bum. Ook Kim Yoon-man, die in 1992 met zilver op de 1.000 de eerste Zuid-Koreaanse schaatsmedaille scoorde, was in zijn tijd iemand om rekening mee te houden. Alleen de twee plakken van Lee Seung-hoon in Vancouver, acht jaar geleden, kwamen op een vergelijkbare manier uit de lucht vallen. Lee was bij deze Spelen ook lid van het achtervolgingsteam dat zilver pakte.
Geen interviews
De Nederlander Bob de Jong zou een goede bron zijn voor verklaringen voor het plotselinge succes. Hij is sinds dit seizoen de assistent-bondscoach van de Zuid-Koreanen. De Jong geeft tijdens deze Spelen echter geen interviews, hij wordt door de Koreaanse bond afgeschermd van de pers.
Een paar weken geleden gaf hij in gesprek met dagblad Trouw aan dat zijn invloed niet enorm is. De Jong had wel ideeën, maar diende zich aan de plannen van hoofdcoach Baek Ghul-gi te houden. ,,Discussiëren over het schema gebeurt af en toe, maar de hoofdcoach wil zich graag aan zijn programma houden. In Korea is die hiërarchie heel belangrijk, die moet je respecteren", vertelt De Jong.
Een van de dingen die volgens De Jong beter kon, was de intensiteit in de trainingen, vooral in de winter was die te laag. Het viel hem ook op dat Zuid-Koreaanse sporters amper drinken. ,,Ze zweten ook bijna niet. Hun lichamen zitten gewoon anders in elkaar."
Op deze Spelen stellen ze de concurrentie voor raadselen. Vergelijk hun prestaties eens met die van een land als de Verenigde Staten. Al een paar jaar heel dominant op de World Cups, maar tijdens deze Spelen opnieuw medailleloos. Bij de Zuid-Koreanen is het juist andersom. ,,Ik vind het heel bijzonder”, zei Kai Verbij na afloop van de 1000 meter in de mixed zone. En hij is niet de enige.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Primeur voor Finland: eerste ijshockeygoud na gewonnen finale tegen Rusland
De laatste gouden medaille op de Olympische Spelen van Peking is een prooi geworden voor de Finse ijshockeyers. In de finale werd met 2-1 afgerekend met de Russische atleten. Voor Finland betekende het een primeur, want nooit eerder won het land goud bij het ijshockey. -
Programma Olympische Spelen | Alleen bobsleeërs komen nog in actie voor TeamNL
Na de finales massastart - en het goud voor Irene Schouten - zitten de Olympische Spelen in Peking er voor TeamNL bijna op. Komende nacht komt de viermansbob nog in achtie voor in elk geval de deerde run. Piloot Ivo de Bruin kon afgelopen nacht echter met Jelen Franjic, Janko Franjic en Dennis Veenker als verwacht geen potten breken in de eerste twee heats. -
PREMIUM
Column Erben Wennemars | Huldigingen? De grootste huldiging die je de olympische sporters kunt geven is hun vrijheid
Als het aan columnist Erben Wennemars ligt, slaan de olympische sporters alle plichtplegingen over zodra ze thuiskomen. ,,Als we als Nederland echt zo begaan zijn met de sporters, zeg dan: ga lekker naar huis.” -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
-
-
Video
Kjeld Nuis kroont zich tot schaatskoning van Gangneung
Kjeld Nuis heeft op de 1000 meter zijn tweede goud van deze Winterspelen veroverd. De Nederlander was met 1.07,95 nét wat sneller dan de Noor Havard Lorentzen die zilver pakte. De Zuid-Koreaan Tae-Yun Kim legde beslag op brons. -
huldiging / video
Medaillewinnaars stralen met Willem-Alexander en Máxima op bordes, Ireen Wüst benoemd tot Commandeur
De Nederlandse wintersporters die tijdens de Olympische Spelen in Peking een medaille hebben behaald, zijn dinsdag in Den Haag gehuldigd. Minister-president Mark Rutte en minister Conny Helder voor Langdurige Zorg en Sport ontvingen de medaillewinnaars in de Ridderzaal. Daarna werden de medaillewinnaars op Paleis Noordeinde ontvangen door koning Willem-Alexander en koningin Máxima.