De Japanse actrice Satomi Ishihara met de olympische fakkel.
Volledig scherm
De Japanse actrice Satomi Ishihara met de olympische fakkel. © AFP

Motto voor de komende Spelen: ‘Verenigd door Emotie’

De organisatoren van de Olympische en Paralympische Spelen hebben maandag het motto voor beide sportevenementen onthuld. Met United by Emotion (Verenigd door Emotie) wordt de boodschap van diversiteit en inclusie uitgedragen.

,,We zijn verschillend, maar ook zo hetzelfde”, zegt tennisster Naomi Osaka in een door de organisatie verspreide videoboodschap, opgenomen in het nieuwe nationale stadion van Tokio. Rolmodel Osaka is de in Japan geboren dochter van een Haïtiaanse vader en een Japanse moeder die opgroeide in de Verenigde Staten.

Ook in Japan neemt de etnische diversiteit toe en Osaka wordt vaak beschouwd als het gezicht van deze ontwikkeling. ,,Verschillende bevolkingsgroepen worden straks één door hun emoties te delen”, zegt Toshiro Muto, baas van de lokale organisatie. ,,Dat is zoals we het op de Spelen willen zien.” 

Het motto wordt vanaf 25 maart geprojecteerd op de Tokyo Skytree, de beroemde televisietoren. Een dag later begint vanuit Griekenland de tocht met de olympische fakkel.

De Olympische Spelen beginnen op 24 juli.

Naomi Osaka.
Volledig scherm
Naomi Osaka. © EPA
  1. Kwalificatieperiode voor Olympische Spelen in atletiek opgeschort

    Kwalifica­tie­pe­ri­o­de voor Olympische Spelen in atletiek opgeschort

    De internationale atletiekfederatie World Athletics heeft de kwalificatieperiode voor de Olympische Spelen van Tokio 2020 opgeschort. Tot aan 1 december kunnen atleten zich niet kwalificeren voor het evenement in Japan, dat vanwege de mondiale uitbraak van het coronavirus naar de zomer van 2021 is verschoven. Atleten die zich eerder al voor Tokio 2020 hadden geplaatst, behouden die status en blijven daardoor in aanmerking komen voor deelname aan de Zomerspelen.