Opmerkelijke Spelen: breien op de tribune, toiletteren, goud delen en zilver haten
De Olympische Spelen draaien niet alleen om sportieve successen. Meer dan eens zijn er verhalen in de kantlijn die nog lang bij zullen blijven. Grappig, boosmakend, verdrietig of hartverwarmend. Dit zijn tien - 100% coronavrije - opmerkelijke momenten rond het grootste sportevenement op aarde.
Gedeelde gouden plak hoogspringen
Laten we beginnen met een hoogtepunt op deze Olympische Spelen, dat wel te maken heeft met sportief succes. De vrienden Mutaz Essa Barshim en Gianmarco Tamberi streden tegen elkaar op het onderdeel hoogspringen. Het tweetal stuwden elkaar tot grote hoogtes, maar slaagden er allebei niet om over 2,39 meter heen te springen.
Omdat ze al over een hoogte van 2.37 hadden gesprongen, kregen ze een keuze voorgelegd: een jump-off of goud delen. Die keuze was makkelijk voor het duo. Tamberi miste eerder de Spelen in 2016 en legde een lange weg af om de top weer te bereiken. Hij werd daarbij geholpen door Brashim en die twijfelde dan ook geen moment als hij hoort dat hij juist met hem de gouden medaille mag delen. De Italiaanse Tamberi springt uitzinnig van vreugde in de armen van zijn Qatarese vriend.
Belgische val
Die arme Thomas Van der Plaetsen. Hij is na de olympische tienkamp ongetwijfeld wereldwijd bekender dan de winnaar. Niet qua naam overigens, maar wel qua beeld. De Belg raakte geblesseerd bij zijn aanloop bij het verspringen.
Wat volgde was een uiterst knullig uitziende val in de zandbak met zijn hoofd vooruit. Zo bleef Van der Plaetsen enige tijd liggen, totdat hij besloot uit het zand te rollen. Uiteindelijk werd hij per rolstoel afgevoerd naar het ziekenhuis. Daar werden een scheur in zijn hamstringpees, een scheurtje in de banden van zijn rechtervoet en een kneuzing van zijn knie vastgesteld.
Duitse coaches
Duitsland verlaat deze Olympische Spelen met het schaamrood op de kaken. Twee coaches werden verbannen om uitspattingen die niet op het toneel van sportiviteit horen. Bij de wielertijdrit raakte Patrick Moster in opspraak door naar de passerende Nikias Arndt te roepen ‘Haal die kamelendrijver in!’
Het moment was live te zien en te horen op televisiezender ARD. Op het moment van de uitspraak reden Amanuel Ghebreigzabhier uit Eritrea en Algerijn Azzedine Lagab voor Arndt uit. Moster werd naar huis gestuurd en is inmiddels door de UCI voor het hele jaar geschorst.
Aan het einde van de Spelen zorgde de Duitse teamcoach Kim Raisner bij de moderne vijfkamp opnieuw voor ophef. Zij werd gediskwalificeerd voor het restant van de Olympische Spelen wegens dierenmishandeling. Op videobeelden is te zien hoe Raisner het paard Saint Boy, bereden door Annika Schleu, met haar vuist lijkt te slaan. Ook had ze ‘raak hem hard! Raak hem!’ naar Schleu geschreeuwd, duidelijk hoorbaar op televisie. De zichtbaar aangeslagen atleet had toen wanhopig het weifelende paard met de zweep geslagen.
Even naar het toilet
Warm weer en een hoge luchtvochtigheid. Die omstandigheden zijn een ware nachtmerrie voor de Franse Yohann Diniz. De superster in het snelwandelen zag alwéér zijn olympische droom in rook opgaan, omdat zijn darmen niet meewerkten. Na een klein half uur had hij de leiding gepakt, maar dook toen plots een toilet in. Hij kwam na zijn bezoek aan de sanitaire voorziening nog wel terug op een tweede plek, maar moest later in de race opgeven vanwege aanhoudende maag- en darmproblemen.
De Zidane van het snelwandelen, zoals hij in Frankrijk wordt genoemd, moest zijn kans op een overwinning al twee keer eerder opgeven vanwege die problemen. Bij zijn andere deelname werd hij gediskwalificeerd.
Botsing van Niek Kimmann
Nu is het slechts een bijzonder verhaal dat hoort bij de olympische gouden medaille van Niek Kimmann. Maar op het moment dat hij op een training hard in botsing kwam met een overstekende official, hield Nederland het hart vast. De BMX’er reed in de voorbereiding enkele rondjes over het wedstrijdparkoers toen een onoplettende medewerker van de Spelen de baan opliep. Vanaf de zijkant werd nog wel geroepen ‘look out’, maar het mocht niet baten. De Nederlandse favoriet knalde vol op de official en liep daarbij een scheurtje in zijn knieschijf op.
De eerste bezorgdheid van Kimmann gaat echter uit naar de official. Terecht, zo blijkt. Want met een knieblessure behaalde hij ook gewoon olympisch goud!
Breien op de tribune
De Britse schoonspringer Tom Daley (27) viel tijdens de Olympische Spelen niet alleen op door het behalen van een gouden en een bronzen medaille, maar ook door zijn creatieve talenten. Tijdens wedstrijden werd hij regelmatig al breiend op de tribune gespot. Hij maakte onder meer een zakje waarin zijn gouden medaille bewaard kon worden. Maar hét meesterwerk van Daley was pas vlak voor het einde van de Spelen af. De olympiër creëerde een wit wollen vest in thema van ‘Team Verenigd Koninkrijk’. Hij werkte het geheel af met vlaggen, het symbool van de Olympische Spelen en Tokio.
Atleet Belarus tegen haar wil meegenomen
De zaak rond sprintster Kristina Tsimanoeskaja wierp een schaduw over deze Olympische Spelen. De 24-jarige hardloopster werd tegen haar wil in meegenomen naar het vliegveld om terug te vliegen naar Belarus. Dit gebeurde nadat ze openlijk kritiek had geleverd op haar ‘incompetente en nalatige coaches’.
,,Ik ga niet terug naar Belarus”, zei ze. Op luchthaven Haneda riep ze de hulp in van de politie en het IOC. Ze kreeg in de Poolse ambassade in Tokio om humanitaire redenen een visum. Ook andere landen hadden aangeboden de atlete te helpen. Het IOC heeft een onderzoek ingesteld naar het olympisch comité van Belarus.
Jacques Brinkman en de appjes
Een klein relletje in Nederland ontstond door de prestaties van de Nederlandse hockeyploeg. Het liep niet voor het team van Max Caldas en vanuit de buitenwereld kwam felle kritiek. Jacques Brinkman veegde de vloer aan in het tv-programma De Oranjezomer met de hockeyers en stelde dat er een knuppel in het hoenderhok gegooid moest worden.
Na de uitschakeling van de Nederlandse ploeg schoof hij opnieuw aan in het programma van Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp. De 337-voudig international las daar enkele appjes voor van zijn zoon Thierry, die onderdeel uitmaakte van de olympische selectie. Hij was onder meer ontevreden over dat hij niet boos mocht zijn van bondscoach Caldas. Een dag later bood vader Brinkman via Twitter excuses aan. Hij had de privé-appjes van zijn zoon nooit voor mogen lezen.
Simone Biles
Twisties, het woord voor mentale problemen in de turnsport, werd de uitdrukking bij deze Spelen in de turnwereld. Vooraf kreeg Simone Biles een GOAT-emoji, als verwijzing naar de Greatest of all Time. De druk was immens hoog voor de 24-jarige Amerikaanse topatleet.
Maar die twisties voorkwamen dat Biles überhaupt maar bezig was met haar vier keer goud in Rio op de vorige Spelen. ,,Ik heb geen centimeter controle over mijn lichaam. Het is het gekste gevoel ooit", liet ze weten, toen ze zich terugtrok na één onderdeel in de teamfinale. De steun die ze kreeg was hartverwarmend en er was ook veel lof voor het bespreekbaar maken van mentale problemen. Biles werd sportief wellicht niet de ster van de Spelen, maar sociaal rees haar ster hoger dan ze met olympisch goud kon behalen.
Zilver in de zak van de huilende bokser
Benjamin Whittaker was op deze Spelen de sporter die het minst blij was met zijn medaille. Hij kwam voor goud en alles wat minder was, was verschrikkelijk en hij hield woord. Hij verloor de boksfinale voor halfzwaargewichten en was veroordeeld tot een zilveren medaille. Die plak kreeg geen plaatsje om zijn nek, maar werd op het podium al demonstratief in zijn zak gestoken.
,,Je wint geen zilver, je verliest goud", stelde Whittaker. Alleen voor de podiumfoto werd het eremetaal nog even uit de broekzak getoverd, maar dat leverde niet een al te spetterend kiekje op.
Klik op onderstaande ringen om rechtstreeks naar al het olympisch nieuws, onze podcasts en video’s en het complete programma te gaan.
Bekijk hieronder onze video’s over de Olympische Spelen.
Beluister hieronder onze olympische podcasts.
Bekijk hieronder het complete schema van de Olympische Spelen, waarbij je precies kunt zien wanneer de Nederlandse atleten in actie komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMvideo
Sven Kramer en Jorrit Bergsma duo voor één dag op massastart: ‘We gaan allebei die sprint niet winnen’
Sven Kramer en Jorrit Bergsma vormen bij de massastart morgen, als het goed is, een duo voor één dag. ,,Je kunt er eindeloos over discussiëren, maar je moet het gewoon doen.” -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
Baas reclamebureau Tokio opgepakt wegens omkoping Olympische Spelen
Aanklagers in Tokio hebben woensdag de baas en twee voormalige werknemers van het Japanse reclamebureau ADK Holdings Inc gearresteerd op verdenking van omkoping in verband met de Olympische Spelen van Tokio 2020. Dat melden Japanse media. -
Medaillespiegel: TeamNL eindigt in Tokio op recordaantal van 36 medailles
Nederland heeft 36 medailles binnengehaald op de Olympische Spelen in Tokio. Daarmee is het oude record van Sydney 2000 ruimschoots verbroken. Destijds haalde TeamNL in Australië 25 medailles. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging
-
Ivo de Bruin ‘supertrots’ ondanks missen finale viermansbob
Ivo de Bruin haalde op de Spelen met een 26ste plaats in de viermansbob bij lange na niet de doelstelling die hij zelf had. Tijdens het olympische toernooi in Yanqing hoopte hij in de viermansbob in ieder geval bij de top twintig te komen. ,,Dat is niet gelukt, maar ik ben supertrots dat de jongens en ik alles hebben gegeven tot het laatste moment dat we ons konden laten zien.” -
-
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
Egypte wil in 2036 als eerste Afrikaanse land Olympische Spelen organiseren
Egypte wil in 2036 de Olympische Spelen organiseren. Dat heeft het land aan voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité laten weten. Mocht het zover komen, dan zou het de eerste keer zijn dat de Olympische Spelen op Afrikaanse bodem worden gehouden.