Tokio 2020 ontslaat directeur openingsceremonie vanwege antisemitische grappen
Een dag voor de openingsceremonie heeft het organisatiecomité van de Olympische Spelen de baas van de openingsceremonie aan de kant gezet. Dat meldt de Japan Times. Kentaro Kobayashi, een bekende Japanse komiek, acteur en theaterdirecteur, zou zijn ontslagen nadat hij tijdens een stand-upcomedy-act antisemitische grappen hebben gemaakt.
Kobayashi zou de grappen al in 1998 hebben gemaakt, zo melden Japanse media, maar werden pas onlangs opgepikt door het Simon Wiesenthal Center. Die veroordeelde de act in harde bewoordingen. De internationale Joodse mensenrechtenorganisatie noemde ‘elke associatie van deze persoon met de Olympische Spelen in Tokio een belediging voor de nagedachtenis van zes miljoen Joden’. Kobayashi zou de Holocaust hebben gebagatelliseerd en onder meer hebben geroepen: ‘Zullen we vanavond Holocaustje spelen'.
Tokio 2020 zag zich na de ophef genoodzaakt Kobayashi vandaag uit zijn functie te ontheffen. ,,Ieder persoon, of hij of zij nu werkt vanuit een creatieve geest of cabaretier is, heeft geen enkele reden slachtoffers van de Nazi-terreur te bespotten.”
Hoe de openingsceremonie er na het ontslag uit komt te zien, is nog niet duidelijk, vertelde voorzitter Seiko Hashimoto van het Japanse organisatiecomité op een persconferentie in Tokio. Volgens Hashimoto moet Kobayashi vertrekken ‘omdat hij grappen maakte over een tragedie’. Het zou gaan om uitlatingen die de Japanner al in 1998 deed, maar die recentelijk in landelijke media weer opdoken.
Het is de zoveelste tegenslag die de organisatoren van de Spelen te verduren krijgen. Woensdag werd ook duidelijk dat de voormalige Japanse premier Shinzo Abe niet aanwezig zal zijn bij de openingsceremonie vanwege de verspreiding van het coronavirus in het land. Vanwege de coronapandemie zijn er geen buitenlandse toeschouwers welkom bij de Olympische Spelen.
De openingsceremonie is traditioneel een grootse en spectaculaire aangelegenheid, met als hoogtepunt de parade van de deelnemende landen, aangevoerd door de vlaggendragers. Bij de vorige Spelen in 2016 in Rio marcheerden 12.600 sporters en officials het Olympisch Stadion in; in Tokio zal dat aantal flink lager liggen. Niet alleen arriveren vanwege corona veel sporters pas na de opening in Tokio, maar ook de uitdrukkelijke regel om zoveel mogelijk afstand van elkaar te bewaren, zal ertoe leiden dat veel minder sporters in de vlaggenparade meelopen.
Beluister hieronder onze olympische podcasts.
Bekijk hieronder onze video’s over de Olympische Spelen.
Bekijk hieronder het complete schema van de Olympische Spelen, waarbij je precies kunt zien wanneer de Nederlandse atleten in actie komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Programma Olympische Spelen | Alleen bobsleeërs komen nog in actie voor TeamNL
Na de finales massastart - en het goud voor Irene Schouten - zitten de Olympische Spelen in Peking er voor TeamNL bijna op. Komende nacht komt de viermansbob nog in achtie voor in elk geval de deerde run. Piloot Ivo de Bruin kon afgelopen nacht echter met Jelen Franjic, Janko Franjic en Dennis Veenker als verwacht geen potten breken in de eerste twee heats. -
PREMIUM
Dit zijn de momenten uit Peking die we nooit vergeten
Na twee weken Winterspelen maken onze olympische verslaggevers de eindbalans op. Welke momenten blijven het meest hangen? Een persoonlijke top drie. -
Nog één keer nagenieten: dit zijn de mooiste olympische foto’s van Pim Ras
Pim Ras vertoefde de voorbije weken in Peking op schaatsbaan, in shorttrackhal, in de bergen bij ski- of snowboard, op de bobbaan of in het gewone leven in de Chinese metropool. Uit duizenden shots selecteerde de huisfotograaf van deze site een aantal van zijn mooiste foto’s. -
PREMIUM
Column Thijs Zonneveld | Sven Kramer nam in Peking afscheid op zijn Kramers
Columnist Thijs Zonneveld schrijft over het afscheid van Sven Kramer. De beste schaatser aller tijden die dit jaar liet zien dat hij soms ook maar een sterveling is. -
Koken & Eten
Koud water of kokend water? Zo kook je je aardappelen het best
Eet jij vaak aardappelen? En hoe maak jij ze dan klaar? De een doet het met kokend water, de ander zet ze met koud water op. Experts geven hun adviezen voor het goed klaarmaken van de pieper.
-
Tachtig procent van de Europese automobilisten kent dit waarschuwingssymbool niet
Waarschuwingssymbolen in de auto die aangeven dat er iets mis is, kunnen in de loop van de tijd veranderen, vooral wanneer de techniek aan boord verandert. De opkomst van hybrides en elektrische auto's kan voor een hoop verwarring zorgen. -
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé. -
Olympische bytes
Willem-Alexander en Máxima feliciteren ‘uitzonderlijke’ Schouten, ‘Kramer de grootste allertijden’
De Olympische Winterspelen in Peking gaan richting het einde. In de rubriek olympische bytes struint de sportredactie het web voor je af voor de gekste, mooiste en opvallendste posts van de Nederlandse olympiërs, hun aanhang en de buitenlandse sterren.