Vlaggendragers Plat en Jong gaan in Tokio voor meerdere medailles: ‘Goud belangrijker dan records’
Vandaag van startIn Tokio vindt vandaag vanaf 13.00 uur de openingsceremonie van de Paralympische Spelen plaats. Net als bij de Olympische Spelen wordt de Nederlandse equipe aangevoerd door twee vlaggendragers. Jetze Plat en Fleur Jong zwaaien de Nederlandse driekleur wanneer TeamNL zich presenteert aan de wereld. Wie zijn de vlaggendragers en wat mogen we van het duo verwachten deze Spelen?
Zowel Plat als Jong komt uit op verschillende onderdelen in Tokio. Plat verdedigt op de triatlon zijn paralympische titel en hoopt bij het handbiken zijn bronzen medaille van Rio de Janeiro te overtreffen. Plat is meervoudig wereldkampioen handbike en is als één van de topfavorieten naar Tokio afgereisd.
Op de vraag of Plat op een verschillende manier naar de twee sporten toeleeft, antwoordt hij instemmend: ,,In Peking was ik nog toeschouwer bij het handbiken. Vanaf toen is de droom ontstaan om de beste handbiker ter wereld te worden, dus een gouden medaille op dat onderdeel staat heel hoog op het prioriteitenlijstje.” Plat doet mee aan de tijdrit en aan de wegwedstrijd en maakt dus kans op een gouden dubbelslag in deze sport.
Dat Plat op zoveel verschillende onderdelen kans maakt op een medaille heeft ook zijn nadelen. De medaille-evenementen van de Nederlander vallen zeer dicht op elkaar. In vier dagen tijd staan de drie finales waarin hij paralympisch kampioen hoopt te worden op het programma. Het is te hopen dat Plat zich hier, net als Sifan Hassan vorige maand, niet door laat belemmeren.
Wereldrecords
Ook Fleur Jong behoort tot de elite in haar sport en maakt in Tokio een goede kans op goud. Vijf jaar geleden in Rio de Janeiro was de vijfentwintigjarige atlete er ook al bij. Toen kon ze helaas geen medaille in de wacht slepen. Dit keer staat ze er echter totaal anders voor. Jong doet mee aan de 100 meter sprint en het verspringen. Op allebei de onderdelen is ze houdster van het wereldrecord.
Jong was de eerste atlete in haar categorie die de grens van zes meter doorbrak. Dit gebeurde afgelopen mei en daar bleef het niet bij. Het wereldrecord ging er in juni nog een keer aan en een week later stelde ze het nog scherper op 6.09 meter. Tussendoor pakte ze ook het wereldrecord op de 100 meter sprint.
Voor Jong is het niet ongunstig geweest dat de Spelen een jaar zijn uitgesteld. Naar eigen zeggen heeft ze momenteel een hoger en stabieler niveau dan vorig jaar, waarvan haar vele wereldrecords het bewijs zijn. Er wordt dan ook veel van haar verwacht.
In eerste instantie was het niet makkelijk voor Jong om met al deze hoge verwachtingen om te gaan: ,,Ik vond het vroeger lastig. Het ging al twee jaar achter elkaar goed. Ik dacht steeds, wat nou als het dit keer niet goed gaat. Inmiddels heb ik er echter alle vertrouwen in. Ik ben het meer als een compliment gaan zien dat iedereen zoveel van mij verwacht.”
Jong houdt nog een kleine slag om de arm als het gaat over het verbreken van nog meer wereldrecords: ,,Het liefst zet je natuurlijk een wereldrecord neer en win je, maar de plaats waarop je eindigt is belangrijker dan de tijd of afstand. Een record is niet onhaalbaar, maar ik heb een kleine blessure gehad, dus de voorbereiding is niet ideaal.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
PREMIUMStart 24 augustus
Paralympisch team ‘hongerig’ naar Spelen in Tokio: ‘Tijd voor nieuwe helden’
Na de voor Nederland uiterst succesvolle Olympische Spelen is nu de beurt aan onze paralympische sporters. Twee deelnemers, een prothesemaker en chef d’equipe Esther Vergeer over hooggespannen verwachtingen. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Paralympische Spelen
Vlaggendrager Jetze Plat heeft een ongekende missie: drie keer goud in vier dagen
Jetze Plat staat voor een zware missie. Hij wil in vier dagen tijd drie keer paralympisch goud veroveren. ,,Dat is zeker niet onmogelijk. Ik sta er goed voor”, zegt de 30-jarige atleet, die op de Paralympische Spelen in Tokio achtereenvolgens de triatlon, de tijdrit in het handbiken en de wegrace in het handbiken afwerkt. Hij is op alle drie die onderdelen de wereldkampioen. -
Ook geen plak Bergsma
Indrukwekkende carrière van Sven Kramer voorbij na bijrol op massastart, goud voor Belg Swings
Sven Kramer, bij zijn afscheid, en Jorrit Bergsma hebben zich bij het onderdeel massastart op de Olympische Spelen in Peking niet kunnen mengen in de strijd om de medailles. Het goud was voor de Belg Bart Swings. Bergsma werd negende. Kramer sloot de laatste race uit zijn schaatscarrière af als zestiende.
-
PREMIUM
Column Thijs Zonneveld | Sven Kramer nam in Peking afscheid op zijn Kramers
Columnist Thijs Zonneveld schrijft over het afscheid van Sven Kramer. De beste schaatser aller tijden die dit jaar liet zien dat hij soms ook maar een sterveling is. -
-
-
PREMIUMZwemtopper
Lisa raakte gehandicapt door val bij tikkertje: 'Flinke pech gehad. Hoe vaak breken kinderen niet iets?’
Zwemster Lisa Kruger (20) uit Amersfoort kreeg op 6-jarige leeftijd een handicap na een ongelukkige val. Haar beperking belette haar niet uit te groeien tot succesvolle topsporter. Ze won goud op de Paralympische Spelen in Rio en strijdt in Tokio opnieuw voor de eerste plaats. ,,Mijn handicap heeft me óók mooie dingen gebracht. Ik heb er zelden van gebaald.” -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.