Waarom Oranje-droogte op Spelen geen reden tot paniek is
Het wordt vandaag de vierde dag op rij zonder Nederlandse medailles op de Winterspelen en dus is de massapolonaise na week 1 in Pyeongchang abrupt een halt toegeroepen. Her en der slaat zelfs het cynisme toe over de droogte. Reden tot paniek? Welnee!
Door Tim Reedijk
We hadden onszelf al bijna tot winnaar van de medaillespiegel gekroond. Onder het motto ‘een dag geen goud is een dag niet geleefd’ stapelden we succes op succes, plak op plak. Achter elkaar kwamen de schaatsers en shorttrackers met eremetaal naar het Holland Heineken House, dagenlang. De eerste echte teleurstelling was er pas toen Sven Kramer géén goud op de 10 kilometer won, maar ach, toen stond Jorrit Bergsma alsnog met zijn dikverdiende zilver op het een-na-hoogste treetje.
Zaterdag was pas de eerste dag dat er geen Nederlandse medaille te vieren was. Goed, kan gebeuren. Ook wij zijn niet perfect, toch? Maar nadat we zondag vooraf al zo goed als kansloos op de 500 meter bij de vrouwen waren, konden de mannen gisteren op die afstand ook niet imponeren. Redelijk anoniem vielen Ronald Mulder, Jan Smeekens en Kai Verbij buiten het podium. Omdat de shorttrackvrouwen al uitgeschakeld zijn in de relay en er op de individuele shorttrackafstanden vandaag alleen kwalificaties op het programma staan, wordt dit dag 4 zonder eremetaal.
En dan begint het meteen een beetje te jeuken in Nederland. Was dit het dan? Is het dan toch allemaal niet zo bijzonder wat we hier laten zien? Is al het kruit in de eerste week verschoten en is het nu een kwestie van de Spelen uitzitten? Het eenvoudige antwoord op die drie vragen: nee.
Morgen is de kans op medailles bij de ploegenachtervolging zeer groot. De mannen – en dan met name Koen Verweij – lieten nog geen opperbeste vorm zien in de slotrondes van de kwalificaties, maar zijn in principe grote kanshebbers voor goud.
Deze Spelen zijn namelijk met zesmaal goud, vijf keer zilver en twee bronzen plakken nog altijd, op Sotsji na, de beste aller tijden.
Dat geldt ook voor de vrouwen, die gisteren zeer overtuigend naar een olympisch record reden in de kwalificatie. Vooraf werden de Japanse vrouwen onder leiding van de Alkmaarse bondscoach Johan de Wit getipt als dé gedoodverfde favoriet voor goud, maar na gisteren lijkt het een bijzonder interessante strijd tussen Japan en Nederland te gaan worden.
Dan is er nog Sjinkie Knegt, die voor de Spelen had ingezet op maar één kleur. Goud. Zijn laatste kans daarop is de 500 meter. Als hij zich vandaag kwalificeert, kan hij donderdag de kroon op zijn werk zetten. En als Yara van Kerkhof zilver kan halen op de 1500 meter, zit er wellicht ook een stunt in voor diezelfde Van Kerkhof, Suzanne Schulting of Lara van Ruijven op de 1000 meter die donderdag wordt verreden. Tenminste, als ze zich vandaag kwalificeren.
En dan is er nog de 1000 meter vrijdag – waarop Kjeld Nuis inmiddels samen met de Noor Håvard Holmefjord Lorentzen torenhoog favoriet is – en mogen zaterdag Sven Kramer, Koen Verweij, Annouk van der Weijden en Irene Schouten een gooi naar eremetaal doen in de heerlijke chaos die zich de massastart noemt.
Tompouce
Met andere woorden, wacht nog even voordat je de oranje vlaggetjes weer op zolder legt en de oranje tompouce bij de bakker zonder blikken of blozen voorbijloopt. Deze Spelen zijn namelijk met zesmaal goud, vijf keer zilver en twee bronzen plakken nog altijd, op Sotsji na, de beste Winterspelen aller tijden voor Nederland. Nu al. Als je Sotsji niet meerekent, haalde ons land nooit eerder zes gouden plakken op de Winterspelen. Nu zijn er zelfs nog vier dagen om dat aantal verder op te schroeven.
Het onredelijk hoge aantal medailles van Sotsji (24) wordt vermoedelijk niet behaald, maar laten we één ding niet vergeten. Er is echt geen enkele reden voor een mineurstemming.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen. -
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn. -
Nederland ziet Canada voorbij komen op medaillespiegel
Nederland zakt na dag 11 van de winterspelen naar plek vier op de medaillespiegel. 'We' hebben nu zesmaal goud, vijf keer zilver en twee keer brons. -
Zoveel verdienden Irene Schouten en Suzanne Schulting aan hun olympische medailles in Peking
De atleten van TeamNL haalden zeventien medailles binnen op de Olympische Spelen van Peking. Maar leverde ze dat naast alle roem die bij het winnen van een olympische plak komt kijken ook nog wat op in de portemonnee? -
Kunnen we de medaillespiegel écht winnen?
Een land zo plat als een rog, zonder sneeuw, zonder bergen, kan met een beetje fantasie zomaar bovenaan de medaillespiegel van de Winterspelen eindigen. En wel hierom.
-
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen. -
PREMIUM
Column Thijs Zonneveld | Eteri Toetberidze, het stuk ongeluk dat meisjes behandelt als citroenen
Columnist Thijs Zonneveld schijft over Kamila Valieva en de manier waarop ze wordt behandeld door haar coach, Eteri Toetberidze. -
PREMIUMvideo
Sven Kramer en Jorrit Bergsma duo voor één dag op massastart: ‘We gaan allebei die sprint niet winnen’
Sven Kramer en Jorrit Bergsma vormen bij de massastart morgen, als het goed is, een duo voor één dag. ,,Je kunt er eindeloos over discussiëren, maar je moet het gewoon doen.”