Volledig scherm
© AP

WHO: Olympische Spelen niet in gevaar door coronavirus

Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft zich vrijdag niet uitgesproken over de vraag of er reden is de Olympische Spelen van Tokio af te gelasten of te verplaatsen vanwege het coronavirus. Volgens topfunctionaris Mike Ryan is een besluit daarover een zaak voor het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en het gastland Japan.

Eerder op de dag meldde John Coates, hoofd van IOC’s coördinatiecommissie, vanuit Tokio dat hij vanuit de gezondheidsorganisatie op informele basis had vernomen dat er “geen reden is een noodplan te maken om de Spelen niet door te laten gaan of te verplaatsen”.

De Olympische Spelen beginnen op 24 juli. In Japan zijn de gezondheidstests geïntensiveerd nadat er voor het eerst een met het virus besmet persoon is overleden en nieuwe gevallen, onder meer een dokter en een politie-agent, zijn gemeld.

Volgens Ryan is er vanuit de WHO geen advies gegeven, wel kan de organisatie worden geraadpleegd voor de beoordeling van de risico’s. “We zijn graag bereid met onze expertise iedereen bij te staan. Maar het is niet aan ons te beslissen over het al dan niet doorgaan van welk evenement dan ook.”

De uitbraak van het virus in de Chinese stad Wuhan heeft al tot tal van afgelastingen geleid van sportevenementen in China en enkele andere landen in het verre oosten. Daaronder waren olympische kwalificatietoernooien voor boksers en badmintonners die in China zouden worden gehouden.

John Coates, hoofd van IOC’s coördinatiecommissie (rechts).
Volledig scherm
John Coates, hoofd van IOC’s coördinatiecommissie (rechts). © AFP

Coates zei dat de samenwerking tussen de door de organisatie opgerichte werkgroep over het virus en de nationale autoriteiten in Japan bij het IOC het vertrouwen heeft versterkt dat de situatie serieus wordt aangepakt. Dat wekt de verwachtingen “dat we in staat zijn de Spelen door te laten gaan op een manier die veilig is voor atleten en toeschouwers”, aldus Coates.