Volledig scherm
PREMIUM
Nathalie Baartman © Carlo ter Ellen DTCT

Aan Zwarte Piet kleeft niet enkel onschuld

COLUMNZoals vaker draagt politiek Hengelo geen oplossing aan voor een probleem. Het Marktplein ligt er levenloos bij, alsof het planten van appelbomen nog ingewikkelder is dan het afvalbeleid. En als toppunt van bestuurlijke zinloosheid wil LokaalHengelo een referendum over de kleur van Piet. 

‘Is een meerderheid van de Hengeloërs voor de roetveegpiet, wie ben ik dan om daar wat van te vinden?’, zegt Patrick Rillman. In deze uitspraak ligt zijn eigen voorkeur duidelijk besloten. Voor kleur, in dit geval. Vragen aan de inwoners van Hengelo of ze zwart of roetveeg willen, is als vragen op een kinderfeestje: ‘Willen jullie pannenkoeken of een rauwe bloemkoolsalade?’

  1. ‘Hoofd organisatie’ ligt me niet lekker
    PREMIUM
    COLUMN

    ‘Hoofd organisa­tie’ ligt me niet lekker

    Toen ik 19 was en woonachtig te Nijmegen, gaf ik een feest in het studentenhuis van een ander. Op zich is dat niet vreemd. Als je eigen huis, wegens ruimtegebrek, niet feestbestendig is, kan je beter elders de slingers ophangen. Alleen had ik het niet aangekondigd. Ik wist niet dat dat moest. Ik was een oonzeldöpke. Ik wist niet dat je moest zeggen: ‘Trouwens, ik heb vanavond vijftien mensen uitgenodigd in jouw huis.’ Laat staan dat ik moest vragen: ‘Mag ik een feestje geven bij jou?’ Ik was van de extreem-socialistische stempel: jouw huis is mijn huis, mijn feest is jouw feest.