Volledig scherm
PREMIUM
© RIKKERT HARINK

Bedank jij je oude truien en spijkerbroeken voor bewezen diensten?

Volgens FardauMarie Kondo werd vorige week bij de uitreiking van de Oscars als een filmster op de foto gezet. De Australische comédienne Celeste Barber deelde die foto vervolgens met haar 5,5 miljoen volgers op Instagram: ‘Je vouwt onderbroeken en wordt uitgenodigd voor de Oscars…’ Dat dacht ik dus ook. Een hype kan zo simpel zijn, waarom verzin ik er zelf nooit eentje?

Voor wie het gemist heeft, dit gaat over een Japanse opruimadviseur die door Time is uitgroepen tot een van de honderd meest invloedrijke vrouwen ter wereld. Je leest het goed: Marie Kondo helpt je lief en vriendelijk om je huis op te ruimen. Niet meer dan dat. De bedoeling is om alleen spullen te houden waar je een sparkle of joy bij voelt, dus die je blij maken. Uiteindelijk is het doel dat je heel mindfull op je blije bank tussen al je blije spullen zit. Het had zomaar niet aan kunnen slaan, maar werd dus een megagroot succes.

 1. Een diplomatieke bruggenbouwer
  PREMIUM
  Column

  Een diplomatie­ke bruggenbou­wer

  Hij was zo’n dertig jaar het gezicht van katholiek België. De deze week op 85-jarige leeftijd overleden overleden Vlaamse kardinaal Godfried Danneels stond bekend als een intellectuele, milde, uiterst communicatieve en mediagenieke bruggenbouwer tussen progressieve en conservatieve katholieken in België en ook tussen het Vaticaan en de westerse samenleving. Maar tegelijkertijd had hij ook iets ondoorgrondelijks, dat hem de bijnaam ‘de sfinx’ opleverde.
 2. Puist
  PREMIUM
  COLUMN

  Puist

  Het is tegenwoordig een feestje om door de stad te lopen. Stratenmakers, graafmachines, bouwkranen. Het Almelose centrum is een dynamische bouwput. Ik heb de mazzel dat ik in de binnenstad werk, dus dagelijks zie ik dat er weer wat is gebouwd of gesloopt. Vorige week was het terras van Nielz plots gehalveerd, omdat de kabels en leidingen alvast gelegd werden voor de nieuwe Havenkom. Gisteren lag alsof er niets gebeurd was het grootste deel van de klinkers weer op de plek. Bij de vijver rond Kreta wordt ondertussen met kolossen van machines gewerkt aan het damwand van de stadsvijver.

Opinie