Bert Janssen
Volledig scherm
PREMIUM
Bert Janssen © Frans Nikkels

Dat GFC was verhuisd, verdampte in Bert Haanstra's hoofd

columnVreemd hoe het geheugen werkt. Het mijne tenminste. Als ik langs de Schouwburg Hengelo loop, denk ik geregeld: Sizwe Banzi is Dead. Pardon? Tijd voor zware medicatie of een gedwongen opname voor langere duur? Nee, het is de titel van een Zuid-Afrikaans toneelstuk dat ik als middelbare scholier van de Bataafse Kamp aan de Beursstraat heb gezien. Als schoolvoorstelling voor Engelse les.

Mijn kennismaking met theaterfauteuils, toneeldoek en spotlights maakte zoveel indruk, dat ik die titel zowat vijftig jaar heb onthouden. Sizwe Banzi is Dead. Geen idee meer waar het over ging, daar laat mijn geheugen me finaal in de steek. De verhaallijn die Wikipedia geeft, laat geen enkel lampje branden. Gewist en weg. Sizwe Banzi is inhoudelijk echt Dead. Hoe het geheugen ook kan haperen.

  1. Trotse ijsvogel houdt vanuit zijn residentie toezicht op Almelose havenkom
    PREMIUM
    Column

    Trotse ijsvogel houdt vanuit zijn residentie toezicht op Almelose havenkom

    Statig, streng, trots en prettig arrogant. Brutale, eigenwijze kop. Heerlijk hooghartig. Letterlijk zelfs. Nadrukkelijk aanwezig. Niemand kan om hem heen. Dwingt respect af. Die zelfverzekerde houding, die dwingende blik. Wie doet me wat? Hij heeft binnen enkele dagen de harten van de Almeloërs gestolen. Sterker: is nu al het populairste selfie-object van de stad. Alsof iedereen hem al jaren kent. En als vanzelfsprekend van hem houdt. En hij staat er pas sinds dinsdag. Veilig en hoog op een betonnen zuil.