Volledig scherm
PREMIUM
Ralph Blijlevens (l) en Dick Janssen (r) gaan in debat. © Carlo ter Ellen

De fascinerende fascinatie voor een topcrimineel

Het DebatHaast wekelijks en soms zelfs dagelijks in het nieuws: de berechting van Willem Holleeder. Ralph Blijlevens vindt al die aandacht voor een crimineel veel te ver gaan, maar vraagt zich wel af waar die fascinatie vandaan komt. Z’n collega Dick Janssen adviseert: zet de tv eens uit. Al erkent ook hij: De Neus ontloop je niet.

Ralph Blijlevens: Verbaasd

Volledig scherm
Ralph Blijlevens © Carlo ter Ellen DTCT

Hoe het bij jou zit Dick, dat weet ik niet, maar ik ben al tijden het overzicht in de strafzaak tegen Nederlands bekendste topcrimineel volledig kwijt. Willem Holleeder, het is wel duidelijk dat dit over hem gaat, hangt weer eens een lange celstraf boven het hoofd. Justitie houdt de man verantwoordelijk voor een serie liquidaties, die begon in het voorjaar van 2002. Dat bewijzen is blijkbaar een helse klus. Vorig jaar februari begon de behandeling van de strafzaak en de afgelopen week volgde - eindelijk - deel één van het requisitoir. Eind deze maand is het tijd voor deel twee en op 1 maart komt het Openbaar Ministerie met de strafeis. Daarna is het de beurt aan de advocaten van Holleeder, die zelf ook nog het laatste woord krijgt. De uitspraak staat gepland voor 4 juli. Tot zover de helderheid in deze tot een ongekend mediaspektakel uitgegroeide strafzaak.

Die buitenproportionele aandacht voor een crimineel heeft mij altijd al hooglijk verbaasd. Waarop is die fascinatie, voor iemand die onder andere verdacht wordt medeverantwoordelijk te zijn voor het ‘opruimen’ van zijn eigen zwager, toch gebaseerd? Je zou die fascinatie zelfs fascinerend kunnen vinden. De Neus, wordt hij haast op bewonderende wijze genoemd. Ja zelfs knuffelcrimineel! Dat woord doet me denken aan diervriendelijk vlees; een grotere tegenstrijdigheid is niet mogelijk.

Opinie