Theo Krabbe
Volledig scherm
PREMIUM
Theo Krabbe © Marco De Swart

De kracht van de ontmoeting

Dat het christendom en de islam verwante religies zijn is onmiskenbaar. Christendom en islam delen het geloof in één God als de Schepper van hemel en aarde. Ook in ethisch opzicht zijn er overeenkomsten. Het christendom benadrukt het belang van de naastenliefde, terwijl de islam solidariteit met de armen hoog in het vaandel heeft staan, hetgeen tot uitdrukking komt in de religieuze verplichting van de zakat, het geven van een aalmoes.

Ze kennen allebei de praktijk van het vasten, het zich onthouden van voedsel en drank. Ook erkent de Koran, het heilige boek van de moslims, Abraham, Mozes, en Jezus (Isa) als profeten, die door God uitverkoren zijn om zijn boodschap te verkondigen. Maar hoe zit het met de beleving van moslims en christenen van hun godsdienst? Wat zijn de overeenkomsten en de verschillen?

  1. Geen streep dóór 2020, maar een vette streep erónder!
    PREMIUM
    COLUMN

    Geen streep dóór 2020, maar een vette streep erónder!

    2020. Door Oldenzaal uitgeroepen tot jubeljaar, wordt het jaar van de streep. Een streep door zo’n beetje alles. Iemand zei het me deze week in het onderdelenhuis waar ik was voor een minuscuul batterijtje voor mijn autosleutel. Achter een rood-wit lint uiteraard, en een scherm van landbouwplastic. Hij, bekend ondernemer en carnavalist, stond minimaal anderhalve meter achter me en zei: ‘2020? Zet daar maar een streep door!’