Volledig scherm
PREMIUM
Theo Krabbe © Marco De Swart

De samenleving maakt ons ziek

COLUMNHet was een veelzeggend afscheidsinterview dat Lucien Baard donderdag in deze krant publiceerde met de scheidende geneesheer-directeur Henk van den Berg van Mediant, de regionale instelling voor Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ).

 Van den Berg keerde zich sterk tegen de neiging om het leven en mensen te standaardiseren tot één gewenst gedrag. „En almaar hogere eisen. Mensen met een psychische kwetsbaarheid komen daardoor eerder in de problemen.” De angst bij mensen neemt toe, aldus de scheidende geneesheer-directeur. „De economische crisis, de vluchtelingenproblematiek, klimaatproblemen, Trump, Erdogan, brexit.... Allemaal prikkels die mensen angstig maken. De reactie daarop is dat mensen meer zekerheid willen. Men wil dat er getoetst wordt. Er is een afvink- en controlecultuur ontstaan. Bij het gekke af.”

  1. ‘Hoofd organisatie’ ligt me niet lekker
    PREMIUM
    COLUMN

    ‘Hoofd organisa­tie’ ligt me niet lekker

    Toen ik 19 was en woonachtig te Nijmegen, gaf ik een feest in het studentenhuis van een ander. Op zich is dat niet vreemd. Als je eigen huis, wegens ruimtegebrek, niet feestbestendig is, kan je beter elders de slingers ophangen. Alleen had ik het niet aangekondigd. Ik wist niet dat dat moest. Ik was een oonzeldöpke. Ik wist niet dat je moest zeggen: ‘Trouwens, ik heb vanavond vijftien mensen uitgenodigd in jouw huis.’ Laat staan dat ik moest vragen: ‘Mag ik een feestje geven bij jou?’ Ik was van de extreem-socialistische stempel: jouw huis is mijn huis, mijn feest is jouw feest.