Volledig scherm
PREMIUM
Wilco Louwes (links) en Dick Janssen © Lars Smook en Carlo ter Ellen

De Top 2000: een voorspelbare lijst of een fenomeen?

Voor veel muziekliefhebbers geldt de Top 2000 als het lijstje der lijstjes. En muziekliefhebbers, dat zijn Wilco Louwes en zijn collega Dick Janssen. Dus zullen ze in de laatste week van het jaar bij tijd en wijle weer aan de radio gekluisterd zijn. Al hebben ze daar dan wel zo hun eigen gedachten bij.

WILCO LOUWES: TRADITIE

Volledig scherm
Wilco Louwes © Lars Smook

Nu het einde van het jaar nadert, weet je dat ze weer gaan komen: de onvermijdelijke lijstjes. Je kunt het zo gek niet bedenken of het verschijnt de komende weken wel ergens, vervat in een ‘top zoveel’. De 25 grappigste televisiemomenten van 2018, de 10 meest indrukwekkende sportprestaties... en de Top 2000.

De Top 2000. Van alle Nederlandse tradities kunnen we bij deze aan het begin van het jaar nog wel met enige zekerheid zeggen hoe die er bovenaan uit gaat zien. Namelijk met Bohemian Rhapsody van Queen op nummer één. Zonde. Niet omdat Queen zo’n vervelende band is, integendeel, maar de magie van de jaarlijkse ‘lijst der lijsten’ is wel een beetje verdwenen.

 1. Een diplomatieke bruggenbouwer
  PREMIUM
  Column

  Een diplomatie­ke bruggenbou­wer

  Hij was zo’n dertig jaar het gezicht van katholiek België. De deze week op 85-jarige leeftijd overleden overleden Vlaamse kardinaal Godfried Danneels stond bekend als een intellectuele, milde, uiterst communicatieve en mediagenieke bruggenbouwer tussen progressieve en conservatieve katholieken in België en ook tussen het Vaticaan en de westerse samenleving. Maar tegelijkertijd had hij ook iets ondoorgrondelijks, dat hem de bijnaam ‘de sfinx’ opleverde.
 2. Puist
  PREMIUM
  COLUMN

  Puist

  Het is tegenwoordig een feestje om door de stad te lopen. Stratenmakers, graafmachines, bouwkranen. Het Almelose centrum is een dynamische bouwput. Ik heb de mazzel dat ik in de binnenstad werk, dus dagelijks zie ik dat er weer wat is gebouwd of gesloopt. Vorige week was het terras van Nielz plots gehalveerd, omdat de kabels en leidingen alvast gelegd werden voor de nieuwe Havenkom. Gisteren lag alsof er niets gebeurd was het grootste deel van de klinkers weer op de plek. Bij de vijver rond Kreta wordt ondertussen met kolossen van machines gewerkt aan het damwand van de stadsvijver.

Opinie