Volledig scherm
PREMIUM
Theo Krabbe. © Marco De Swart

De twee zielen van Baudet

Zeker, hij is een goed uitziende man, welsprekend, intelligent en erudiet. Thierry Baudet oogt fris, gaat keurig gekleed, al is hij af en toe een beetje te bekakt. Lef heeft hij wel, door in het gebouw van de Tweede Kamer tijdens de vergaderingen even op de piano te gaan zitten spelen. Thierry Baudet is de ideale schoonzoon, die veel moeders zich graag wensen.

De rechtsgeleerde en conservatieve politicus Thierry Baudet, van het Forum voor Democratie, is de grote winnaar van de verkiezingen voor de Provinciale Staten geworden. Of hij een gevaarlijke rechts-radicaal is, een antidemocraat of misschien wel een fascist? Baudet zelf zegt de democratie te willen herstellen, met respect voor de rechtsstaat politiek te willen bedrijven, en als een soort Messias onze beschaving van de ondergang te gaan redden.

  1. ‘Hoofd organisatie’ ligt me niet lekker
    PREMIUM
    COLUMN

    ‘Hoofd organisa­tie’ ligt me niet lekker

    Toen ik 19 was en woonachtig te Nijmegen, gaf ik een feest in het studentenhuis van een ander. Op zich is dat niet vreemd. Als je eigen huis, wegens ruimtegebrek, niet feestbestendig is, kan je beter elders de slingers ophangen. Alleen had ik het niet aangekondigd. Ik wist niet dat dat moest. Ik was een oonzeldöpke. Ik wist niet dat je moest zeggen: ‘Trouwens, ik heb vanavond vijftien mensen uitgenodigd in jouw huis.’ Laat staan dat ik moest vragen: ‘Mag ik een feestje geven bij jou?’ Ik was van de extreem-socialistische stempel: jouw huis is mijn huis, mijn feest is jouw feest.