Volledig scherm
PREMIUM
Ron Hemmink © Annina Romita

Domme boertjes uit Den Ham

ColumnZomer 2005. Na twee eerdere zomervakanties met drie van mijn vrienden gaan we nu met de hele bups, acht man sterk. Mallorca? Chersonissos? Albufeira? Nee, Valkenburg. „Mooi, da’s vlak bij de zee”,roept één van het stel. „Nee joh, Valkenburg ligt in Limburg.” Domme boer, hoor ik mezelf denken.

We zijn een jaar of 18, 19, 20. Enkelen in de vriendengroep hebben al een rijbewijs. Dat is meteen het enige volwassene aan ons. Van de wereld hebben we nog niet veel gezien. In twee auto’s rijden we van Den Ham naar Valkenburg.

 1. Voor de ontmoeting met God of de Eeuwige is rust en innerlijke stilte onmisbaar
  PREMIUM
  column

  Voor de ontmoeting met God of de Eeuwige is rust en innerlijke stilte onmisbaar

  We leven in een luidruchtige samenleving vol lawaai en drukte. Auto’s van jongeren zijn soms net rijdende discotheken geworden. De stampende beats uit de luidsprekers zijn goed hoorbaar. Te pas en te onpas rinkelen luid de ringtones van de smartphone. Op straat lopen mensen hardop pratend te bellen. Wie met een instelling of organisatie belt en dan in de wachtstand gezet wordt, moet soms de meest verschrikkelijke muziek aanhoren. Weten we eigenlijk nog wel wat stilte is? Stilte, is dat zwijgen? Afwezigheid van geluid? Kunnen we stilte eigenlijk nog wel verdragen? Wat roept de stilte bij ons op?
 2. ‘Mogen we het verhaal voor plaatsing even lezen?’
  PREMIUM
  Column

  ‘Mogen we het verhaal voor plaatsing even lezen?’

  Het overkwam me deze week nog eens na een overigens prettig gesprek over een niet nader te noemen onderwerp (‘Feind hört mit’) in de kamer van een wethouder te Oldenzaal. Eén van de gesprekspartners vroeg in al zijn onschuld of het misschien mogelijk was dat de verslaggever zijn artikel voor publicatie nog even wilde opsturen. Zodat hij kon controleren op eventuele fouten en verkeerde interpretaties. Een verzoek dat ik beleefd, maar zeer beslist naast me neer heb gelegd.

Opinie