Volledig scherm
PREMIUM
© Marco De Swart

Een diplomatieke bruggenbouwer

ColumnHij was zo’n dertig jaar het gezicht van katholiek België. De deze week op 85-jarige leeftijd overleden overleden Vlaamse kardinaal Godfried Danneels stond bekend als een intellectuele, milde, uiterst communicatieve en mediagenieke bruggenbouwer tussen progressieve en conservatieve katholieken in België en ook tussen het Vaticaan en de westerse samenleving. Maar tegelijkertijd had hij ook iets ondoorgrondelijks, dat hem de bijnaam ‘de sfinx’ opleverde.

Kardinaal Danneels genoot groot aanzien, zowel in België als internationaal. Ook onder de Nederlandse katholieken kon de gematigd progressieve Godfried Danneels op veel sympathie rekenen. Tijdens het conclaaf was de aartsbisschop van Mechelen-Brussel één van de gedoodverfde kanshebbers om paus Johannes Paulus II (1978-2005), de Pool Karol Wojtyla, op te volgen. Tot zijn grote teleurstelling, die hij onmiddellijk na de pausverkiezing ook niet onder stoelen of banken stak, werd de aartsconservatieve Beierse kardinaal Joseph Ratzinger gekozen. Die nam de naam van paus Benedictus XVI aan. 

  1. Geen streep dóór 2020, maar een vette streep erónder!
    PREMIUM
    COLUMN

    Geen streep dóór 2020, maar een vette streep erónder!

    2020. Door Oldenzaal uitgeroepen tot jubeljaar, wordt het jaar van de streep. Een streep door zo’n beetje alles. Iemand zei het me deze week in het onderdelenhuis waar ik was voor een minuscuul batterijtje voor mijn autosleutel. Achter een rood-wit lint uiteraard, en een scherm van landbouwplastic. Hij, bekend ondernemer en carnavalist, stond minimaal anderhalve meter achter me en zei: ‘2020? Zet daar maar een streep door!’