Volledig scherm
PREMIUM
Nathalie Baartman © Carlo ter Ellen DTCT

Groene kringetjes op de koffie

Column‘Goedemiddag’, zei ik tegen de vrouw van de kiosk op perron Almelo. ‘Zou ik misschien mijn drinkbeker even af mogen wassen? Ik haalde ’m zojuist thuis uit de keukenkast en zie nu pas dat er nog oude koffie in zit.’ Het was met stip de vreemdste vraag die ik sinds lange tijd gesteld had. 

Maar ik wilde, uit missionair milieuoogpunt, geen cappuccino uit een kartonnen wegwerpbeker. Daarnaast krijgt eenieder die z’n eigen mok meeneemt 25 eurocent korting op een warme drank. Redenen genoeg dus om met ongewassen servies tijdelijk te durven lijden aan decorumverlies.

  1. ‘Hoofd organisatie’ ligt me niet lekker
    PREMIUM
    COLUMN

    ‘Hoofd organisa­tie’ ligt me niet lekker

    Toen ik 19 was en woonachtig te Nijmegen, gaf ik een feest in het studentenhuis van een ander. Op zich is dat niet vreemd. Als je eigen huis, wegens ruimtegebrek, niet feestbestendig is, kan je beter elders de slingers ophangen. Alleen had ik het niet aangekondigd. Ik wist niet dat dat moest. Ik was een oonzeldöpke. Ik wist niet dat je moest zeggen: ‘Trouwens, ik heb vanavond vijftien mensen uitgenodigd in jouw huis.’ Laat staan dat ik moest vragen: ‘Mag ik een feestje geven bij jou?’ Ik was van de extreem-socialistische stempel: jouw huis is mijn huis, mijn feest is jouw feest.