Volledig scherm
PREMIUM
© Marco De Swart

Harrie Smeets, een Franciscus-man in Limburg

Kaf en KorenHet was een kleurrijk schouwspel, vorige week zaterdag in de kathedraal van Roermond tijdens de bisschopswijding van deken Harrie Smeets (58) van Venray. De kathedraal is tot op de laatste plaats bezet. Op het priesterkoor zaten maar liefst 24 gemijterde bisschoppen uit Nederland, Duitsland en België met hun fraai versierde kazuifels en hun goudkleurige bisschopsstaf. 

Twee kardinalen gaven tevens acte de présence. Eén van hen was kardinaal Ad Simonis, de emeritus-aartsbisschop van Utrecht. Kardinaal Wim Eijk, de huidige Utrechtse aartsbisschop, moest om medische redenen verstek laten gaan. Ook burgemeesters en andere burgerlijke hoogwaardigheidsbekleders waren aanwezig. De leden van de schuttersgilden, broederschappen en de Ridderorde van het Heilig Graf van Jeruzalem gaven de bisschopswijding nog eens extra cachet.

  1. Met de luie bips in de zon van Zuid-Europa
    PREMIUM
    column

    Met de luie bips in de zon van Zuid-Europa

    De Nederlander en de Vluchteling hebben in ieder geval in de zomer een gemeenschappelijk streven: Zo snel mogelijk met de luie bips in de zon van Zuid-Europa liggen. Wij Nederlanders hebben het daarbij iets comfortabeler. Daar zijn we nu eenmaal Nederlanders voor. Wij gaan pas in een gammel bootje zitten als we onze super-de-luxe caravan naast die van onze buurman op de camping hebben geparkeerd. De Vluchteling moet maar zien waar hij terecht komt.

Opinie