Volledig scherm
PREMIUM
Stephan Scheper © Lars Smook

Help, het is weer komkommertijd

ColumnWat is de overeenkomst tussen de gevaarlijke Veluwe-poema, de mysterieuze pianoman en de beruchte eikenprocessierups? Geen idee? Het zijn alle drie onderwerpen die in de - journalistiek rustige - zomermaanden bijzonder veel aandacht kregen in de media. Anders gezegd: het zijn typische voorbeelden van het klassieke komkommerverhaal.

De term komkommertijd ('dan staat alles zoo wat stil') werd in 1787 geïntroduceerd door Het Saturdags Kroegpraatje, een Rotterdams patriottenblad. Vijf jaar later duikt het woord op in een vertaalwoordenboek (''t Is den tijd dat er niet(s) te doen valt'. Het hoogseizoen van de komkommertijd werd ooit fraai bezongen door niemand minder dan Ella Fitzgerald: 'Summertime, and the livin' is easy...' Maar zo makkelijk als het leven in de zomermaanden voor veel mensen is, zo lastig is het voor de media die op zoek zijn naar hard nieuws.

  1. Krabbe: Kerksluiting is geen ramp
    PREMIUM
    kaf en koren

    Krabbe: Kerkslui­ting is geen ramp

    De sluiting van kerkgebouwen begint in de Rooms-Katholieke Kerk dramatische vormen aan te nemen. De cijfers spreken voor zich. Zijn er op dit moment in het aartsbisdom Utrecht nog 280 kerken open, over tien jaar zijn er naar verwachting nog tien tot vijftien kerken over, waarvan een handjevol in Twente en de Achterhoek. Dat vertelde kardinaal Wim Eijk, aartsbisschop van Utrecht, vorige week zaterdag in een interview met deze krant. Opzienbarend was dat niet. Eijk vertelde eigenlijk ook niets nieuws. Al op 25 oktober 2013 schreef de kardinaal daarover een brief aan de katholieken in het aartsbisdom, die ging over het geloof in tijden van kerksluiting. Bij parochianen roept het sluiten van een kerkgebouw veel emoties op. Het is het gebouw, waarin ze ter kerke zijn gegaan, een huwelijk hebben gesloten, hun kinderen hebben laten dopen en hun overledenen de laatste eer hebben bewezen. Of kerksluiting zonder meer een ramp is? Nee. Waarom eigenlijk?

Opinie