Volledig scherm
PREMIUM
Stephan Scheper © Lars Smook

Help, het is weer komkommertijd

ColumnWat is de overeenkomst tussen de gevaarlijke Veluwe-poema, de mysterieuze pianoman en de beruchte eikenprocessierups? Geen idee? Het zijn alle drie onderwerpen die in de - journalistiek rustige - zomermaanden bijzonder veel aandacht kregen in de media. Anders gezegd: het zijn typische voorbeelden van het klassieke komkommerverhaal.

De term komkommertijd ('dan staat alles zoo wat stil') werd in 1787 geïntroduceerd door Het Saturdags Kroegpraatje, een Rotterdams patriottenblad. Vijf jaar later duikt het woord op in een vertaalwoordenboek (''t Is den tijd dat er niet(s) te doen valt'. Het hoogseizoen van de komkommertijd werd ooit fraai bezongen door niemand minder dan Ella Fitzgerald: 'Summertime, and the livin' is easy...' Maar zo makkelijk als het leven in de zomermaanden voor veel mensen is, zo lastig is het voor de media die op zoek zijn naar hard nieuws.

  1. Kunstgras is voor de elite, het echte gras is voor de arbeiders
    PREMIUM

    Kunstgras is voor de elite, het echte gras is voor de arbeiders

    Heracles wil geen afstand doen van zijn kunstgrasveld. Er is met Heracles gepraat. Dat het niet eerlijk is. Dat alleen mensen met een hele specifieke allergie baat hebben bij een kunstgrasveld. Het heeft niet mogen baten. Heracles wil geen afstand doen van zijn kunstgrasveld. Ik vind kunstgras de meest verschrikkelijke uitvinding sinds de roze voetbalschoenen. Alleen mensen die aan hockey doen, mogen op een kunstgrasveld spelen. Kunstgras is voor de elite. Het echte grasveld is er voor de arbeiders.

Opinie