Volledig scherm
PREMIUM
Stephan Scheper © Lars Smook

Help, het is weer komkommertijd

ColumnWat is de overeenkomst tussen de gevaarlijke Veluwe-poema, de mysterieuze pianoman en de beruchte eikenprocessierups? Geen idee? Het zijn alle drie onderwerpen die in de - journalistiek rustige - zomermaanden bijzonder veel aandacht kregen in de media. Anders gezegd: het zijn typische voorbeelden van het klassieke komkommerverhaal.

De term komkommertijd ('dan staat alles zoo wat stil') werd in 1787 geïntroduceerd door Het Saturdags Kroegpraatje, een Rotterdams patriottenblad. Vijf jaar later duikt het woord op in een vertaalwoordenboek (''t Is den tijd dat er niet(s) te doen valt'. Het hoogseizoen van de komkommertijd werd ooit fraai bezongen door niemand minder dan Ella Fitzgerald: 'Summertime, and the livin' is easy...' Maar zo makkelijk als het leven in de zomermaanden voor veel mensen is, zo lastig is het voor de media die op zoek zijn naar hard nieuws.

  1. ‘Er zijn dertigers die uitgeblust zijn en zestigers die fris en fruitig rondhuppelen’
    PREMIUM
    Volgens Fardau

    ‘Er zijn dertigers die uitgeblust zijn en zestigers die fris en fruitig rondhuppe­len’

    Werknemers nemen graag jonge mensen in dienst, die zijn nog zo fijn fris en kun je nog lekker kneden (wat een vies woord eigenlijk). De 50-plussers komen niet aan de bak, omdat ze te duur zijn, vaak ziek zouden zijn, minder snel en ongemotiveerd, las ik in Tubantia. Ik schrok van het rijtje vooroordelen. Is het misschien een idee om mensen wat minder over een kam te scheren?

Opinie