Volledig scherm
PREMIUM
Rob Wissink en Wilco Louwes. © Carlo ter Ellen

Het boerkaverbod: goede maatregel of absurd?

het debatHet boerkaverbod gaat vandaag in. Goede maatregel? ‘De doelgroep is wel erg klein om daarvoor een wet op te tuigen’, schrijft Rob Wissink. En: ‘Met een bivakmuts mag ik een bank betreden, maar met een boerka kom je de bus niet meer in.’ Wilco Louwes vindt dat het verbod juist niet ver genoeg gaat. ‘Het zou in de gehele openbare ruimte moeten gelden.’

Rob Wissink: ‘Absurde ‘petje-op-petje-af-wet’’

Volledig scherm
Rob Wissink. © Carlo ter Ellen

Vanaf vandaag geldt in Nederland een boerkaverbod. Een meerderheid van onze volksvertegenwoordigers vindt die trieste, lange zwarte gewaden en hoofdkappen maar niks. Sociale doodskisten. Middeleeuws, symbool van onderdrukking, vrouwonvriendelijk en vooral eng. Je weet maar nooit wat die moslima’s onder dat gewaad en achter dat ‘gordijntje’ bekokstoven. Bomgordels, machinegeweren? Dat afschermen van de buitenwereld past niet in onze open, vrije, Westerse maatschappij waarin we elkaar recht in de ogen willen kijken. Dus: verbieden!

Maar ja, dat gaat zomaar niet. Er bestaat nog zoiets als Artikel 1 van de Grondwet en de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. In Nederland mogen we gelukkig geloven en dragen wat we willen, wat anderen daar ook van vinden. Komend weekeinde glimlacht het ganse land om de dragqueens op de Gay Pride Parade. Vrijheid, blijheid.