Volledig scherm
PREMIUM
Nathalie Baartman © Carlo ter Ellen DTCT

In Almelo bewijzen ze dat vrijeschoolonderwijs hedendaags is

ColumnSaskia Noort zet in haar column van afgelopen zaterdag haar aversie tegen het vrijeschoolonderwijs kracht bij met een omstreden uitspraak van haar antroposofische tante van 25 jaar geleden. Als ik een betoog ga bouwen op uitspraken van tantes van 25 jaar geleden, kan ik beter cabaret gaan maken.

Maar goed. Het vrijeschoolonderwijs riekt volgens Noort naar racisme. Ze schrijft: ‘Feit is dat op de vrije school het woord neger nog lang gebruikt werd’. Feit is ook dat dit een vaag feit is. Wat was de einddatum van het gebruik? En hoe was het op andere scholen gesteld?

 1. Waarschijnlijk is er een verband tussen oorlog en zaadlozing
  PREMIUM
  COLUMN

  Waarschijn­lijk is er een verband tussen oorlog en zaadlozing

  ‘Geen ruzie maken, kinderen. Er is al genoeg ruzie op deze wereld’. Het is het vredesmotto waarmee ik ben opgegroeid. Menig escalatie in huize Baartman werd hiermee naar de Twents-zwijgende doofpot verwezen. Ik vond de argumentatie redelijk zwak. Ik mocht mijn broertje niet slaan, omdat op het platteland van China al voldoende broertjes worden geslagen. ‘Niet zwemmen, kinderen. Er wordt al genoeg gezwommen op deze wereld.’ Dat slaat evenmin ergens op. Dit terzijde.
 2. ‘Vraag niet wat Hengelo voor jou kan doen, maar wat jij voor Hengelo kunt doen?’
  PREMIUM

  ‘Vraag niet wat Hengelo voor jou kan doen, maar wat jij voor Hengelo kunt doen?’

  Een tegenprestatie verrichten, dat klinkt alsof je iets verschrikkelijks moet doen. Maar is dat ook zo? Ik ben opgegroeid met het verrichten van tegenprestaties. Ik kreeg niet zomaar 5 gulden van mijn vader - eerst de auto wassen. Nog eens 5 gulden als de perkjes in de tuin onkruidvrij waren gemaakt. Ik heb drie broers en een zus, die destijds allemaal graag tegenprestaties wilden verrichten. Snapt u?