Theo Krabbe
Volledig scherm
PREMIUM
Theo Krabbe © Marco De Swart

In de liefde draait het om aandacht

ColumnWat is de essentie van de liefde? Waar draait het in de liefde om? Die vragen hebben het voorstellingsvermogen, de fantasie en het intellect van dichters, denkers en schrijvers in alle tijden en culturen geprikkeld. Dient de liefde primair gebaseerd te zijn op de erotische aantrekkingskracht tussen twee mensen, op seksualiteit en intimiteit? Of gaat het om de communicatie en het wederzijdse respect? Om jezelf opofferen en jezelf wegcijferen voor de ander? Wanneer is de liefde blijvend en bestendig? Waarom is de liefde ook vaak zo vluchtig?

Volgens de filosofe, schrijfster en programmamaakster Stine Jensen (1972) draait het in de liefde vooral om aandacht. Die opvatting over liefde werkt ze uit in haar essay Eerste Liefde, geschreven in het kader van de Maand van de Spiritualiteit, die vorige week vrijdag begonnen is. Met dat essay treedt Stine Jensen in de voetsporen van Jan Mulder, Arie Boomsma, Isa Hoes, Rosita Steenbeek en Daphne Deckers. Het is een filosofische, persoonlijke en spirituele mijmering over liefde en de rol die aandacht daarin heeft. Stine Jensen beschrijft ook haar ervaringen en haar gevoelens bij haar eerste liefde Mark Sarneel, die tien jaar geleden op 36-jarige leeftijd stierf aan botkanker.

  1. Geen streep dóór 2020, maar een vette streep erónder!
    PREMIUM
    COLUMN

    Geen streep dóór 2020, maar een vette streep erónder!

    2020. Door Oldenzaal uitgeroepen tot jubeljaar, wordt het jaar van de streep. Een streep door zo’n beetje alles. Iemand zei het me deze week in het onderdelenhuis waar ik was voor een minuscuul batterijtje voor mijn autosleutel. Achter een rood-wit lint uiteraard, en een scherm van landbouwplastic. Hij, bekend ondernemer en carnavalist, stond minimaal anderhalve meter achter me en zei: ‘2020? Zet daar maar een streep door!’