Volledig scherm
Rene Rorink, advocaat en columnist. Eén van de 7 Twentenaren die de regio en de wereld beschouwt vanuit zijn deskundigheid. © Carlo ter Ellen

Je een rotje schrikken: het valt bijna niet te leren

Een knap voor je kop kun je krijgen, dacht ik toen iemand mij liet schrikken.Horrorclowns zijn gewaarschuwd.

Het was 21.00 uur en ik vond het welletjes. Nu naar huis, om nog iets van de zondagavond te maken. Ik sloot het grote, donkere kantoor in Enschede af. Helemaal alleen was ik, dat wist ik eigenlijk al wel zeker, maar ik had toch nog even buiten op de parkeerplaats aan de achterkant gekeken. Nee, niets te zien. Dan die aan de voorkant: eveneens verlaten.

Ik moest nu nog wel eerst even het alarm instellen, voordat ik naar huis kon. Even goed nadenken en dan zorgvuldig hannesen met knopjes en codes. Gelukt. Lamp in de hal uit, koffer en jas meegrissen en dan snel richting sluis. Ik trek de achterdeur open... en kijk recht in het gezicht van een collega. Die nog even een dossier kwam ophalen of zoiets. Met wie ik het werkelijk goed kon vinden. Maar die op dat moment geluk had dat ik niet toegaf aan de eerste impuls die in mij opkwam: er op los slaan. Ik ben me werkelijk een ongeluk geschrokken die avond.

Acuut gevaar
Als je denkt dat er acuut gevaar dreigt gaat ook de mens instinctief vluchten of vechten. Of je 'bevriest', staat stijf van schrik. Dat 'vluchten of vechten'- mechanisme is nu inmiddels zo algemeen bekend geworden, dat we er lering uit mogen trekken. We hebben daarnaast nog onze eigen ervaringen. Of zijn we vergeten dat we op de lagere school allemaal wel onze ruzies hebben gehad als dader en/of slachtoffer bij het laten schrikken van andere kinderen? Menigeen vond het ook op de middelbare school nog leuk om iemand anders de stuipen op het lijf te jagen. Maar die zal door de heftige reactie van het slachtoffer, of anders wel door de straffen van leraar of ouders, geleidelijk aan tot inkeer zijn gekomen.

Films
Schrikken doe je, eenmaal volwassen, graag gecontroleerd. Films, boeken, je weet wat er aan zit te komen, je schrikt en griezelt, maar je weet dat je veilig bent. Een paar uurtjes later leg je het boek geeuwend terzijde of verlaat je bedekt onder de popcornkruimels de bioscoop.

In diverse pretparken wordt dit najaar aan Halloween gedaan en lopen er zombies, heksen en trollen rond. Je ervaart wat je kan verwachten. Heb je geen zin in dergelijke ongure types, ga dan in het voorjaar de lieflijke feeën, dartelende elfjes en goedgeluimde kabouters maar weer eens opzoeken. Ieder z'n meug.

Clowns
Maar dan zijn er intussen nog de volwassen kerels die in een clownspak proberen kinderen of volwassenen de stuipen op het lijf te jagen.

Clowns zijn volgens mij helemaal niet leuk. Ja, Bassie was nog net te hebben. Voor het overige heeft de clown een muf imago, passend bij het antieke rariteitenkabinet dat circus heet. Gewoon passé. Maar met een onvriendelijke gelaatsuitdrukking en hoekige sociale vaardigheden wordt zo'n clown al snel griezelig. We hebben genoeg films gezien met boosaardige clowns. Als zo'n horrorclown uit het niets de jacht op je gaat inzetten, dan schrik je geheid. Maar daarna is het voor die lolbroek maar afwachten welk instinct in jou wakker gaat worden: vluchten of vechten.

De hevig geschrokken persoon die de horrorclown op een pak rammel trakteert doet wat je kunt verwachten. Sla vooral niet letterlijk door. Maar een knal voor z'n kop mag die clown wat mij betreft krijgen. Die had ie kunnen zien aankomen.

Volledig scherm
© EPA

Opinie