Hoofdredacteur Martha Riemsma
Volledig scherm
PREMIUM
Hoofdredacteur Martha Riemsma © Tubantia

Kan het, leven alsof er geen morgen is?

Kerst 2019Het is al even geleden, maar er was een moment in mijn leven dat ik een sterke behoefte voelde om me een paar dagen in totale rust onder te dompelen. Ik overwoog een stilteretraite in een klooster, maar dat leek me onhaalbaar met mijn karakter. Ik zocht een stille prettige plek waar ik een beetje in mezelf kon keren. Het werd een torenkamer in Kasteel de Slangenburg, dichtbij de Sint-Willibrordsabdij in de buurt van Doetinchem. En dat bleek een goede keus. 

Ik maakte er eindeloze wandelingen met de zon als kompas, had prachtige gesprekken met andere gasten en genoot van de rust. Maar wat het echt bijzonder maakte, waren de bezoeken aan de abdij. ’s Avonds na het eten liepen we, met wie zin had, anderhalve kilometer door het bos voor de ‘completen’, het ritueel waarmee de benedictijner monniken die in de abdij leven, de dag afsluiten. Elke dag. 

  1. Mijn grote angst: lijk ik binnenkort op baardaap Tom Hanks?
    PREMIUM
    COLUMN

    Mijn grote angst: lijk ik binnenkort op baardaap Tom Hanks?

    Lang geleden was er een aardig reclamespotje op tv. Je zag een man achter een raam, met een zeem. Geknipt en geschoren, keurige verschijning. Dan begint hij het venster te lappen. De zeem gaat lang mee, vertelt hij de kijker; weken in het kwadraat. Zonder dat er een gat in valt. Maand, na maand, na maand, na maand. Hij gebruikt niet voor niks een Enka Vileda, de Rolls Royce onder de zemen. Nog geen vier gulden, toen.