Volledig scherm
PREMIUM
Hoofdredacteur Martha Riemsma © Tubantia

Kan het, leven alsof er geen morgen is?

Kerst 2019Het is al even geleden, maar er was een moment in mijn leven dat ik een sterke behoefte voelde om me een paar dagen in totale rust onder te dompelen. Ik overwoog een stilteretraite in een klooster, maar dat leek me onhaalbaar met mijn karakter. Ik zocht een stille prettige plek waar ik een beetje in mezelf kon keren. Het werd een torenkamer in Kasteel de Slangenburg, dichtbij de Sint-Willibrordsabdij in de buurt van Doetinchem. En dat bleek een goede keus. 

Ik maakte er eindeloze wandelingen met de zon als kompas, had prachtige gesprekken met andere gasten en genoot van de rust. Maar wat het echt bijzonder maakte, waren de bezoeken aan de abdij. ’s Avonds na het eten liepen we, met wie zin had, anderhalve kilometer door het bos voor de ‘completen’, het ritueel waarmee de benedictijner monniken die in de abdij leven, de dag afsluiten. Elke dag. 

 1. Waarschijnlijk is er een verband tussen oorlog en zaadlozing
  PREMIUM
  COLUMN

  Waarschijn­lijk is er een verband tussen oorlog en zaadlozing

  ‘Geen ruzie maken, kinderen. Er is al genoeg ruzie op deze wereld’. Het is het vredesmotto waarmee ik ben opgegroeid. Menig escalatie in huize Baartman werd hiermee naar de Twents-zwijgende doofpot verwezen. Ik vond de argumentatie redelijk zwak. Ik mocht mijn broertje niet slaan, omdat op het platteland van China al voldoende broertjes worden geslagen. ‘Niet zwemmen, kinderen. Er wordt al genoeg gezwommen op deze wereld.’ Dat slaat evenmin ergens op. Dit terzijde.
 2. ‘Vraag niet wat Hengelo voor jou kan doen, maar wat jij voor Hengelo kunt doen?’
  PREMIUM

  ‘Vraag niet wat Hengelo voor jou kan doen, maar wat jij voor Hengelo kunt doen?’

  Een tegenprestatie verrichten, dat klinkt alsof je iets verschrikkelijks moet doen. Maar is dat ook zo? Ik ben opgegroeid met het verrichten van tegenprestaties. Ik kreeg niet zomaar 5 gulden van mijn vader - eerst de auto wassen. Nog eens 5 gulden als de perkjes in de tuin onkruidvrij waren gemaakt. Ik heb drie broers en een zus, die destijds allemaal graag tegenprestaties wilden verrichten. Snapt u?