Volledig scherm
PREMIUM
Henk van Schuppen en Lilian ten Donkelaar © Carlo ter Ellen - DTCT

Klimaatspijbelaars: treurig of indrukwekkend?

Het debatNederland en het klimaatbeleid vormen een ongelukkige combinatie, meent Henk van Schuppen. Hij snapt niet waarom het kleine Nederland zich zo inzet voor een mondiaal probleem. Lilian ten Donkelaar ziet dat anders: „Als je in Nederland iets kleins voor elkaar wilt krijgen, moet je groot inzetten.”

HENK VAN SCHUPPEN: KNEUTERIG

Volledig scherm
Henk van Schuppen © Carlo ter Ellen DTCT

In Nederland praten we graag over het weer. Sterker nog: ons doen en laten wordt er door bepaald. Als ‘s zomers de 30 graden wordt aangetikt hebben we een hitteplan. Daarin staat vermeld dat we veel water moeten drinken, dat schaduw verkoeling biedt en dat bewegen tot een minimum moet worden beperkt. Als windkracht 9 wordt aangekondigd, zoals afgelopen weekend, dan volgt een advies om de bossen te mijden. Er kan een tak naar beneden vallen.

Als het vriest zijn we in Nederland maar met een ding bezig: ijs. Kun je al schaatsen? Wie krijgt de organisatie van de eerste marathon in handen? En hoe ligt de Elfstedenroute erbij? Als er een paar sneeuwvlokken worden voorspeld gaat het land op slot. Schiphol schrapt vluchten, de NS past de dienstregeling aan en er wordt code geel afgekondigd. Geen mens weet nog wat dat betekent. Het volk is kleurenblind geworden van alle weercodes die zijn bedacht.

 1. Een diplomatieke bruggenbouwer
  PREMIUM
  Column

  Een diplomatie­ke bruggenbou­wer

  Hij was zo’n dertig jaar het gezicht van katholiek België. De deze week op 85-jarige leeftijd overleden overleden Vlaamse kardinaal Godfried Danneels stond bekend als een intellectuele, milde, uiterst communicatieve en mediagenieke bruggenbouwer tussen progressieve en conservatieve katholieken in België en ook tussen het Vaticaan en de westerse samenleving. Maar tegelijkertijd had hij ook iets ondoorgrondelijks, dat hem de bijnaam ‘de sfinx’ opleverde.
 2. Puist
  PREMIUM
  COLUMN

  Puist

  Het is tegenwoordig een feestje om door de stad te lopen. Stratenmakers, graafmachines, bouwkranen. Het Almelose centrum is een dynamische bouwput. Ik heb de mazzel dat ik in de binnenstad werk, dus dagelijks zie ik dat er weer wat is gebouwd of gesloopt. Vorige week was het terras van Nielz plots gehalveerd, omdat de kabels en leidingen alvast gelegd werden voor de nieuwe Havenkom. Gisteren lag alsof er niets gebeurd was het grootste deel van de klinkers weer op de plek. Bij de vijver rond Kreta wordt ondertussen met kolossen van machines gewerkt aan het damwand van de stadsvijver.

Opinie