Volledig scherm
PREMIUM
Henk van Schuppen en Lilian ten Donkelaar © Carlo ter Ellen - DTCT

Klimaatspijbelaars: treurig of indrukwekkend?

Het debatNederland en het klimaatbeleid vormen een ongelukkige combinatie, meent Henk van Schuppen. Hij snapt niet waarom het kleine Nederland zich zo inzet voor een mondiaal probleem. Lilian ten Donkelaar ziet dat anders: „Als je in Nederland iets kleins voor elkaar wilt krijgen, moet je groot inzetten.”

HENK VAN SCHUPPEN: KNEUTERIG

Volledig scherm
Henk van Schuppen © Carlo ter Ellen DTCT

In Nederland praten we graag over het weer. Sterker nog: ons doen en laten wordt er door bepaald. Als ‘s zomers de 30 graden wordt aangetikt hebben we een hitteplan. Daarin staat vermeld dat we veel water moeten drinken, dat schaduw verkoeling biedt en dat bewegen tot een minimum moet worden beperkt. Als windkracht 9 wordt aangekondigd, zoals afgelopen weekend, dan volgt een advies om de bossen te mijden. Er kan een tak naar beneden vallen.

Als het vriest zijn we in Nederland maar met een ding bezig: ijs. Kun je al schaatsen? Wie krijgt de organisatie van de eerste marathon in handen? En hoe ligt de Elfstedenroute erbij? Als er een paar sneeuwvlokken worden voorspeld gaat het land op slot. Schiphol schrapt vluchten, de NS past de dienstregeling aan en er wordt code geel afgekondigd. Geen mens weet nog wat dat betekent. Het volk is kleurenblind geworden van alle weercodes die zijn bedacht.

Opinie