Volledig scherm
PREMIUM
Hennie Kuiper.

Kuiper fietsburgemeester van Enschede: blamage of aanwinst?

Het DebatEnschede heeft Hennie Kuiper aangesteld als 'fietsburgemeester'. De oud-wielercrack is in die functie het gezicht van de campagne Enschede Fietsstad 2020. Maar volgens Teun Staal mag de lat met Kuiper op het fietszadel best wat hoger liggen. Hij gaat voor een Tourstart; Lilian ten Donkelaar tempert de verwachtingen.

TEUN STAAL: KOPMAN

Volledig scherm
Teun Staal © Lars Smook

Niets ten nadele van atlete Ellen van Langen, ruiter Jeroen Dubbeldam of turnster Sanne Wevers, maar Hennie Kuiper is met afstand de grootste sportheld die Twente heeft voortgebracht.

Olympisch goud, winnaar van wielerklassiekers als de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, tweede in de Tour de France - het is een bescheiden greep uit een grootse palmares. Deze Hennie Kuiper werd vorige week geïnstalleerd als ... fietsburgemeester van Enschede. Het is een curieus eerbetoon, dat werd omlijst met een wat potsierlijke overhandiging van een gouden fietsketting als ambtsketen.

Wat doet een eerste fietsburger? Is Kuiper een symbolische maar inhoudsloze eretitel toegekend of wacht hem een betekenisvolle rol? Aanvankelijk bedacht ik me dat Enschede wel grotere uitdagingen kent. De armlastige stad zucht onder een zware bezuinigingslast en draait bij basale voorzieningen de geldkraan dicht. En dan toch een fietsburgemeester. Bizar, zou je zeggen.