Volledig scherm
PREMIUM
Henk van Schuppen en Ralph Blijlevens. © Carlo ter Ellen

Lintjesregen: mooie of irritante traditie?

De lintjesregen daalt vrijdag op Nederland neer. Een prachtige traditie, meent Henk van Schuppen. ‘Goed dat er in onze verharde maatschappij ruimte is voor schouderklopjes’, schrijft hij. Ralph Blijlevens ziet dat anders. Waarom krijgt de één wel een onderscheiding en de ander niet, vraagt hij zich af. ‘Het wekt enkel ergernis’.

Henk van Schuppen: Een koninklijke traditie die al twee eeuwen bestaat moeten we koesteren

Volledig scherm
Henk van Schuppen. © Carlo ter Ellen DTCT

Morgen krijgt iemand uit mijn omgeving een koninklijke onderscheiding. De persoon in kwestie weet nog van niks. Zijn familie en enkele andere insiders wel. Ik zit ook in het complot. Leuk! Volgens het vertrouwde ritueel bij dit soort gelegenheden wordt de gelukkige onwetende met een fopsmoes naar het gemeentehuis gelokt. Daar wacht een ceremonie en eeuwige roem. Ik meld me morgen op een gemeentehuis. Meer kan ik niet vertellen. Stel je voor dat de aanstaande gedecoreerde argwaan krijgt.

De lintjesregen dus, morgen is het weer zover. Elk jaar stel ik mij de vraag wat ik er eigenlijk van vind. Ik begrijp critici die stellen dat het niet meer van deze tijd is. De willekeur die er omheen hangt. Waarom de een wel en de ander niet? De brave, plichtsgetrouwe burger die al 40 jaar keurig zijn werk doet, netjes op de winkel past en daarvoor, in het zicht van de eindstreep, wordt beloond door Zijne Majesteit. Tja.

Toch moet de lintjesregen blijven. Een koninklijke traditie die al twee eeuwen bestaat moeten we koesteren. Koning Willem I koppelde in 1815 het decoratiestelsel los van de adeldom. Sindsdien komen ook prestaties van gewone burgers in aanmerking voor een officiële beloning. En daar is niks mis mee. Het is alleen maar goed als er in onze verharde maatschappij ruimte is voor schouderklopjes, complimenten en waardering.

  1. Almelo moet gaan voor droneshow tijdens jaarwisseling
    PREMIUM
    Column

    Almelo moet gaan voor droneshow tijdens jaarwisse­ling

    Een drone van de brandweer stortte vorig weekeinde neer in het Sluitersveld. Gelukkig raakte niemand gewond. Het was een lullig incident in de zoektocht naar een vermiste man. Drie dagen later kwam de gemeenteraad met het idee om de jaarwisseling in de stad op te sieren met een droneshow. Die timing leek wat ongelukkig. Maar geen nood. Naar verluidt worden de drones van de plaatselijke brandweer niet ingezet bij een mogelijke hightechlichtshow tijdens de viering van oud en nieuw dit jaar in Almelo.