Volledig scherm
PREMIUM
Nathalie Baartman voor nieuwe column in Z katern. © Carlo ter Ellen DTCT

Met ons achterste voorlopers in de EU

ColumnOf ik iets over Europa wil schrijven. Ik twijfel. Afrika vind ik leuker. Al slaat dat volledig nergens op, want ik ben nooit in Afrika geweest. Alleen in Hertme. Ik heb slechts beelden en vermoedens bij het zuidelijke continent. Zo zal er op de voorpagina van een regionale krant in Burkino Faso nooit staan:‘Is sproeien het nieuwe afvegen?’ 

Als je een uur moet lopen voor een emmer water, krijg je sowieso remsporen in je slip. De totale smetteloosheid van de Nederlander daarentegen bereikt binnenkort zijn eindstadium: de aars. Steeds meer mensen schijnen hun dierbare hogenooduitgang met een straaltje warm water op koninklijke wijze te laten schoonspuiten.

  1. ‘Hoofd organisatie’ ligt me niet lekker
    PREMIUM
    COLUMN

    ‘Hoofd organisa­tie’ ligt me niet lekker

    Toen ik 19 was en woonachtig te Nijmegen, gaf ik een feest in het studentenhuis van een ander. Op zich is dat niet vreemd. Als je eigen huis, wegens ruimtegebrek, niet feestbestendig is, kan je beter elders de slingers ophangen. Alleen had ik het niet aangekondigd. Ik wist niet dat dat moest. Ik was een oonzeldöpke. Ik wist niet dat je moest zeggen: ‘Trouwens, ik heb vanavond vijftien mensen uitgenodigd in jouw huis.’ Laat staan dat ik moest vragen: ‘Mag ik een feestje geven bij jou?’ Ik was van de extreem-socialistische stempel: jouw huis is mijn huis, mijn feest is jouw feest.