Miljarden mensen streven naar ons welvaartsniveau: ‘En denkt u dat de wereld gaat luisteren naar ons?’
LezersbrievenHet interview met filosoof Maarten Boudry (Tubantia 5 januari) is een verademing in de klimaatdiscussie, voor degenen die neutraal staan in dit debat. Het klimaat is inderdaad niet te redden door minder te gaan consumeren en ons leven te verarmen met onder meer stekkerauto’s en het eten van nepvlees, maar louter door technische innovaties zoals bijvoorbeeld nog veiliger vormen van kernenergie.
Deze innovaties zijn al sinds de jaren zeventig aan de gang. Bekende voorbeelden zijn de ontzwaveling van aardolie, betere huisisolatie, de uitvinding van de ledlamp, en voor de industrie de toepassing van de zo belangrijke frequentieregelaar voor elektromotoren. Deze innovaties hebben Europa nu al tot het meest ‘energie efficiënte’ continent ter wereld gemaakt. Chapeau.
De hype van de laatste 20 jaar om héél snel héél groen te worden is mede te danken aan de hype die daarvoor heerste. Namelijk die van het wereldwijd uitbannen van armoede, uiteraard een nobel streven. Dat laatste lukt inmiddels dan ook aardig goed door de globalisering. Lees: het verplaatsen van productie van goederen naar arme landen. En die productie is niet bepaald schoner dan die voorheen bij ons in Europa was.
En daar komt bij het gesleep met goederen over de wereld. Een goed idee om mensen in armere landen aan werk, en dus welvaart, te helpen maar ook een verplaatsing van het uitstootprobleem. In Afrika is de smartphone inmiddels gemeengoed, zijn de airco’s er niet aan te slepen. China bouwt, volgens de laatste planning, voor 2035 nog 215 nieuwe vliegvelden omdat men verwacht dat er de komende jaren 500 miljoen Chinezen regelmatig met het vliegtuig zullen gaan reizen. Om maar wat te noemen.
(tekst gaat verder onder de foto)
Het gaat niet alleen om de mondiale CO2-uitstoot maar ook over toekomstige vraag naar grondstoffen, voedsel, enzovoorts. Europa doet nu wanhopig een poging om de compleet verkeerd ingeschatte consequenties van de globalisering recht te breien, door nu zijn eigen straatje schoon te vegen, en vervolgens met het vingertje te wijzen. De werkelijkheid is dat de afgelopen en de komende jaren de mondiale uitstoot met gemiddeld 1 procent zal toenemen door al die economische groei in de wereld.
En denkt u dat de wereld gaat luisteren naar ons? Die mensen hebben nu de kans zich te ontwikkelen en dat laten ze zich dat niet ontnemen, en terecht. Tegen al die landen zeggen dat ze moeten stoppen met de ontbossing, terwijl wij in Europa 400 jaar geleden nagenoeg alle bossen hebben gekapt om er vervolgens schepen mee te bouwen waarmee we diezelfde landen hebben gekoloniseerd. Dat wordt lastig uitleggen, denk ik. In China en India alleen al streven momenteel drie miljard mensen (let wel: zes keer de Europese bevolking) logischerwijs naar hetzelfde welvaartsniveau dat nu in Nederland kennen.
Het is nu afwachten hoe de wereldbevolking (nu circa acht miljard mensen) zich de komende vijftig jaar naar dat Europese welvaartsniveau zal ontwikkelen, alvorens ze zich een groene en duurzame leefstijl kunnen veroorloven. Want groen kost poen en als je arm bent is groen geen hoofdzaak. Zeker is dat de uitstoot de komende vijftig jaar flink gaat toenemen met uitzondering van de westerse landen. Houd als stip op de horizon het jaar 2100 maar eens aan voor een emissieloze wereld.
Of moeder aarde dit allemaal in tussentijd kan verdragen? In Twente zeggen we ‘heanig an’.
Gerton van de Logt, Borne
(door de redactie ingekort)
Ik sta achterbaks
Hoewel het niet erg passend is met namen te goochelen, gebruikte ik bovengenoemde uitdrukking wel eens als ik met vrienden aan de wandel was. Ze waren dikwijls onder de indruk van mijn gezichtsvermogen in de verte. En dan zei ik, dat ik na de staaroperaties aan mijn beide ogen, verricht door dokter Bakx, in de laatste 50 jaar van mijn leven nog nooit zo goed heb kunnen zien. Ben inmiddels 85 jaar en sinds de operaties zijn ongeveer 15 jaar verstreken. En nog steeds heel tevreden met met mijn gezichtsvermogen. Heb bijzonder goede herinneringen aan hem. Een voortreffelijke arts. Die zich bovendien ook belangeloos inzet voor mensen voor mensen in Azië en Afrika. Het is dan ook erg jammer dat de leiding van het ziekenhuis hem aan de kant heeft geschoven, om wat voor reden dan ook. Hierdoor wordt zijn ( ex-)patiënten de mogelijkheid ontnomen op een passende manier afscheid van hem te nemen. Dat is dan ook de reden dat ik op deze wijze mijn erkentelijkheid jegens hem wil betuigen, in de verwachting en overtuiging dat heel veel mensen die hem als arts hebben leren kennen het met me eens zullen zijn.
Henk van der Vegt, Overdinkel
Burgerlijke ongehoorzaamheid
Het viel mij op dat in de kranten van de laatste week van het afgelopen jaar veel aandacht uitging naar de toenemende verhuftering van onze maatschappij. Des te opmerkelijker was het artikel met als kop: ‘Waar is het debat over het ongenoegen in de samenleving?’ (Tubantia, 29 dec., Oscar Dros, per januari politiechef van de Landelijke Eenheid). Hij stelt dat wij te kampen hebben met een bijzondere cocktail van ontevredenheid. Om dat probleem op te lossen is niet alleen een taak voor de politie, maar ook voor de politiek, voor maatschappelijke organisaties en voor de gemeenten. De politie verandert als organisatie en het vraagt om ander leiderschap. Structureel zal er iets moeten veranderen. Mij dunkt een Sisyphus klus waarbij veel disciplines zijn betrokken en steun verdient van een breder vlak van de samenleving. Er is mijns inziens nog meer aan de hand dat niet van hogerhand maar van de samenleving zelf zal moeten komen. hetgeen ik aan de hand van een metafoor, de piramide van Maslow, zou willen toelichten. In Maslow’s theorie speelt de hiërarchie van behoeften bevrediging en van een rangorde van overheersende motieven en van waarden een grote rol. Hij onderscheidt in zijn piramide vijf niveaus van behoeften. Mijn stelling is: Degenen die in de bevoorrechte positie verkeren en de top van de piramide hebben bereikt zijn als mens verplicht hun bezit in materiële zin (geld en goederen) en in immateriële zin (kennis en onderwijs) te geven aan en te delen met de minder bedeelden. Ik vrees dat het in de praktijk veelal daaraan ontbreekt. En zou dat ook niet tot onvrede leiden? Dit vraagt om mentaliteitsverandering.
S. Meijer, Delden
Veroordeel de radicalen
In de krant van 8 januari veroordeelt Özcan Akyol de radicalen in ons land. Hij verwijt hen terecht dat deze voor niets en niemand wijken, en dat de constructieve meerderheid zich zelden laten horen. Mogelijk uit angst voor represailles. Ik ben van mening dat dit inderdaad zo is en denk dan weer eens aan H.M. van Randwijk, onder andere oud-verzetsman in de oorlog. ‘Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht’. En verder: wij zullen moeten werken en vechten, nu en hier. En dat geldt ook voor deze leeghoofden, populisten en complotdenkers die zeggen en doen wat ze willen. De incidenten nemen hand over hand toe. Dit moet eens werkelijk gestopt worden. Hun gedrag zal eens grondig moeten worden aangepakt. Vrije meningsuiting? Prima, maar bewaak de grenzen.
Joep. B. Böllermann, Goor
Waterverspilling
Er staat geregeld in de krant dat er een tekort is aan drinkwater. Dit komt hoofdzakelijk omdat het water veel te goedkoop is. Met handenwassen of met tandenpoetsen staat de kraan wijd open, een half uur onder de douche staan is heel normaal. Het water kost toch haast niks. Ik wil Vitens voorstellen: doe het vastrecht eraf en compenseer dat door het water drie of voor mijn part vier keer duurder te maken. De verbruiker krijgt de rekening. Ik hoop dan dat het verbruik minder wordt.
J.C. Dijkstra, Hellendoorn
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ik heb de val van Sanderink lang met popcorn-emoji’s gevolgd, maar nu is het alleen nog maar diep triest
Het zou stil zijn in het oog van de storm, zo wordt gezegd, maar dat oog is ontstoken of geloken, want rust is nergens meer te vinden. Het is alom gedoe, geschreeuw, opwinding. Als kinderen onrustig zijn, klinkt het: ‘We krijgen ander weer.’Borculo, Oldenzaal, Hengelo, Rijssen, Enschede, Almelo -
PREMIUMcolumn
Irritatie over toenemende inzet van WOZ-cowboys in Twente, maar is dat eigenlijk wel terecht?
Als je brievenbus in deze tijd van het jaar maar blijft klepperen omdat er een stroom aan folders wordt bezorgd van commerciële bureaus die hun diensten aanbieden, dan weet je wel hoe laat het is. Dan is het WOZ tijd. Hoe dat eruit ziet? De gemeente die je de stuipen op het lijf jaagt met het nieuws dat de waarde van je woning alweer is gestegen. Maar gelukkig zijn er dan de onbaatzuchtige professionals van eerlijkewoz.nl en het WOZMeldpunt die alles uit de kast willen halen om die onheilstijding ongedaan te maken.Oldenzaal -
PREMIUMLEZERSBRIEF
Lezersbrief: ‘Koppel het paasfeest niet los van de christelijke traditie’
In de christelijke traditie rond Pasen wortelen ook de liederen van de poaskearls. Die geschiedenis mogen we koesteren, meent Henk Ottenhof in een reactie op een opinie-artikel.Ootmarsum -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug?
-
2
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
-
-
PREMIUMLEZERSBRIEF
Landbouw en natuur aan zelfde kant van sloot
De laatste jaren dragen weersextremen bij aan een teveel of tekort aan water. Maatregelen zijn dus nodig, maar de wijze waarop is bepalend. Aan de boeren zal het niet liggen , schrijft melkveehouder Martin Immink uit Daarle.Enschede, Daarle -
PREMIUM
Die vlaggen zouden er best nog lang kunnen hangen
Misschien is het ongeduld, spreek ik voor mijn beurt en moet ik het langer tijd geven. Toch wil ik opmerken dat er nog veel vlaggen omgekeerd hangen. Dit valt des te meer op nu langs sommige wegen de driekleur weer in de enig juiste volgorde wappert.Hengelo, Rijssen, Oldenzaal, Enschede, Almelo