Volledig scherm
Theo Hakkert column © Carlo ter Ellen DTCT

Op 2 miljard zijn tankschepen met water klein bier

ColumnHet is vandaag 22 dagen geleden. In de krant stond toen dat de regen van begin maart 'een mooi begin' was. Maar er moest veel meer vallen om het grondwaterpeil weer op peil te krijgen. Gisteren al leerde de voorpagina dat de grondwaterstand bij waterschap Vechtstromen 'nagenoeg' hersteld is.

Los van de definitie van 'nagenoeg' mag worden gesteld dat er zoiets heeft plaatsgehad als een wonderbaarlijke watervermenigvuldiging. Van tweehonderd dagen water tekort naar 'nagenoeg'. En bedenk wel: inhalen kan alleen met wat er extra valt.

Wist maartregen wèl een olifantenpaadje om het grondwater te bereiken en aan te vullen? Voedt wel het idee dat er veel paniek was om weinig.

Druppel op gloeiende plaat

Op de voorpagina beweerde de minister dat de schade van de droogte van vorig jaar wel eens zou kunnen oplopen tot 2 miljard euro. Ook dit bovenop de reguliere kosten, neem ik aan. "Vorige zomer moesten we zelfs tankschepen achter de hand houden met zoet water. Die maatregel alleen al heeft tonnen gekost."

Tonnen zijn in dit geval een druppel op de gloeiende plaat. Ik hoop dat de minister weet dat 2 miljard tweeduizend miljoen is. Op dat bedrag zijn een paar regentonnen aan zoetwatertankschepen klein bier.

Graag zie ik een overzicht van de kosten waar de andere 1,9 miljard euro aan uitgegeven is. Niet aan compensatie voor de boeren, want zoals boer Van Beek verderop in de krant zei, is droogte een bedrijfsrisico. In tegenstelling tot het water zelf is er nog veel niet helder.

Opinie