Volledig scherm
PREMIUM
Martha Riemsma, hoofdredacteur Twentsche Courant Tubantia © Carlo ter Ellen

Op hoes op an veur kesmis

ColumnHet overviel me van de week een beetje; de hevige zin in gezelligheid. Met het gezin en warme chocomel bij de haard, naar opa en oma in Friesland en naar het café op kerstmiddag. In gedachten zag ik mezelf door de stad fietsen, huiverend, koud, de kraag hoog. Fiets op slot, snel naar binnen de warmte en gezelligheid in. Manlief komt er ook zo aan, fijn!

Een gulle lach van de barman, een fijn kerstnummer, precies goed, en in een oogopslag vijf bekende gezichten. Gezichten die je lang niet zag, maar graag ziet. Zin in warmte, gezelligheid en onbevangenheid. Lachen, praten, misschien zelfs dansen. Even geen zorgen over de dag van morgen. En dan lekker samen naar huis, een warm bed, wakker worden met een knuffel van de kinderen. Geen lentekriebels, maar winterzin. Bestaat dat?

 1. Een diplomatieke bruggenbouwer
  PREMIUM
  Column

  Een diplomatie­ke bruggenbou­wer

  Hij was zo’n dertig jaar het gezicht van katholiek België. De deze week op 85-jarige leeftijd overleden overleden Vlaamse kardinaal Godfried Danneels stond bekend als een intellectuele, milde, uiterst communicatieve en mediagenieke bruggenbouwer tussen progressieve en conservatieve katholieken in België en ook tussen het Vaticaan en de westerse samenleving. Maar tegelijkertijd had hij ook iets ondoorgrondelijks, dat hem de bijnaam ‘de sfinx’ opleverde.
 2. Puist
  PREMIUM
  COLUMN

  Puist

  Het is tegenwoordig een feestje om door de stad te lopen. Stratenmakers, graafmachines, bouwkranen. Het Almelose centrum is een dynamische bouwput. Ik heb de mazzel dat ik in de binnenstad werk, dus dagelijks zie ik dat er weer wat is gebouwd of gesloopt. Vorige week was het terras van Nielz plots gehalveerd, omdat de kabels en leidingen alvast gelegd werden voor de nieuwe Havenkom. Gisteren lag alsof er niets gebeurd was het grootste deel van de klinkers weer op de plek. Bij de vijver rond Kreta wordt ondertussen met kolossen van machines gewerkt aan het damwand van de stadsvijver.

Opinie