Volledig scherm
© ANP

Opinie | Als onze veiligheid op het spel staat, accepteren we veel

Er wordt nauwelijks geklaagd over de extra controles rond Schiphol. Maar waar trekken we de grens?

Na bijna een week overlast en oponthoud is de vraag inmiddels gerechtvaardigd: willen we meer of minder controles op Schiphol? Het heeft er alle schijn van dat wij, vakantiegangers, nog niet massaal ‘minder, minder, minder’ scanderen. De files die worden veroorzaakt door zwaarbewapende mannen bij de toegangspoort tot onze nationale luchthaven dragen we gelaten. Geklaag en gemor van gekwelde reizigers dringen nauwelijks door tot de buitenwereld. Zelfs de beroemdste Nederlandse verontwaardiging heeft de journaals nog niet gehaald: wat kost dat allemaal wel niet?

Hoge prijs
Veiligheid mag tegenwoordig een prijs hebben. Een hoge prijs. De terroristische aanslagen in de landen om ons heen hebben ook Nederland doordrongen van de ernst van de situatie. Elk moment kan er in ons land een moslimterrorist en/of verwarde geest toeslaan. Dat die controles bij Schiphol zinloos lijken - want een potentiële aanslagpleger volgt toch ook het nieuws - tsja, menigeen vermoedt het. Maar dit is even niet het moment om dat hardop te zeggen. Er is immers een signaal. En alle signalen nemen we uiterst serieus.

Verklaring
Voor de bereidheid om bewegingsvrijheid en andere vrijheden op te geven is een verklaring: we geloven werkelijk dat het ons zal beschermen. Het past bij een leven waarin we risico’s willen uitsluiten (tenzij het een hobby is, dan kan het niet avontuurlijk genoeg zijn).

Beangstigend
Tegelijkertijd is het een tikje beangstigend. Want elke stap die we op deze weg zetten, is de aanzet voor de volgende stap. Zo raken we steeds verder verwijderd van ons ideaal van een open samenleving. Elke extra controle versterkt de angst voor een aanslag. Hoe groter de angst, des te groter de bereidheid om meer controles en meer beperkingen te accepteren. Wat begint met een gemist vliegtuig eindigt straks met een fouillering voor de supermarkt.

Ramp?
Is dat een ramp? Niet in de letterlijke zin natuurlijk. Regels en restricties die het leven aangenamer en overzichtelijker maken zijn van alle tijden. Maar als we geen terughoudendheid kennen in het verlangen naar veiligheid, dan zal het ons langzaam maar zeker verstikken.

Grens
Voorlopig is het nog niet zo ver, gelukkig. Wie weet trotseren we de angst en trekken we ergens een grens. Wie weet geven de moslimterroristen de moed wel op als ze merken dat wij ons er niets van aantrekken. En tot dan kunnen we ons warmen aan lichtende voorbeelden in een soms zo duistere wereld. Soms dichtbij, soms wat verder weg. Zoals Angela Merkel die gewoon blijft volhouden: we klaren deze klus.

Opinie